- Analiză realizată de Eurelectric, asociația industriei energiei electrice europene
2024 a fost un an de recorduri pentru sectorul energetic european, arată datele Eurelectric. Emisiile au fost reduse cu 59% față de nivelurile din 1990 datorită surselor regenerabile mai mari. Drept urmare, UE a obținut cel mai curat mix de producție de energie de până acum.
Prețurile negative au doborât un alt record, existând de 1.480 de ori. În mod pozitiv, prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare în UE a scăzut cu 16% față de 2023, cu unele excepții notabile în ultimul trimestru al anului. Într-o notă mai puțin pozitivă, cererea de energie nu a crescut de la criză, în principal din cauza consumului industrial scăzut.

Privind în perspectivă, stimulentele pentru electrificarea industriei vor fi cruciale pentru a realiza o economie competitivă decarbonizată. UE închide anul cu prețuri mai mici la energie electrică, în medie. În 2024, prețurile de pe piața angro pentru ziua următoare au scăzut la 82 EUR/MWh comparativ cu 97 EUR/MWh în 2023. Această medie a fost și mai mică – 76 EUR/MWh – până în ultimul trimestru al anului. când o majorare a prețurilor la gaz, cererea ridicată de iarnă, zilele solare și lipsite de vânt au crescut prețurile, provocând mai multe creșteri în Germania, Ungaria, România și Suedia. În paralel, prețurile negative au doborât un nou record în acest an, deoarece au fost înregistrate 17% din timp în cel puțin o zonă de licitație.
„Datele Eurelectric demonstrează încă o dată că investiția într-o generație mai mare de surse regenerabile este calea corectă pentru o economie mai competitivă și mai decarbonizată, dar trebuie completată de o capacitate mai fermă și flexibilă de a echilibra variabilitatea acestora, de a limita dependența de combustibilii fosili costisitori și de a limita creșterile de preț”, a declarat Cillian O’Donoghue, Director de politici la Eurelectric.
2024 a marcat cele mai scăzute emisii din sectorul energetic al UE, cu o scădere de 13% față de 2023. Energiile regenerabile au contribuit cu 48% din mixul de generare a energiei din UE, urmate de nucleară cu 24% și combustibilii fosili cu 28% – cea mai mică pondere de până acum. În timp ce nuclearul a rămas singura tehnologie lider în producerea de energie, eolianul și-a păstrat avantajul față de gazele naturale din ultimul an. Energia electrică din hidro și solar PV a crescut remarcabil, cu peste 40 TWh de la an la an. Aceasta corespunde cu jumătate din cererea anuală de energie electrică din Belgia și cu întreaga cerere anuală din Danemarca.
„Electrificarea rămâne fructul la decarbonizarea UE. Cu cât vă electrizați mai mult aplicațiile energetice, cu atât vă decarbonizați mai ușor, dar cererea de energie electrică nu este acolo unde ar trebui să fie astăzi”, a adăugat O’Donoghue. Cererea de energie a crescut cu mai puțin de 2% în acest an față de 2023, dar rămâne mai scăzută decât nivelul de dinainte de criză. O parte din această reducere provine din eficiența energetică mai mare și economiile de energie, cu toate acestea, mai mult de 50% din această scădere este cauzată de încetinirea industriei. În Germania, consumul de energie al industriei a scăzut cu 13% în 2023 față de 2021 și se preconizează că va fi scăzut și mai mult în 2024, deoarece producția industrială a scăzut cu 4% față de anul precedent.
Stimularea electrificării industriale trebuie să fie o prioritate pentru noua Comisie. Clean Industrial Deal este oportunitatea ideală de a oferi noi stimulente pentru electrificare, cum ar fi crearea unei bănci de electrificare, zone accelerate de electrificare și mecanisme de reducere a riscurilor pentru contractele de achiziție de energie pe termen lung.