Anchetă parlamentară la final de mandate. Șefii ANRE vor da socoteală unei Comisii formată din 6 parlamentari

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Anchetă parlamentară la final de mandate. Șefii ANRE vor da socoteală unei Comisii formată din 6 parlamentari

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea: Ce am constatat eu e că vine iarna și, pentru că se apropie sfârșitul mandatului unor șefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun și să mai mărească prețurile la energie și la gaze. Bineînțeles informația a fost — PSD mărește prețurile la energie și la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă pe ce s-a întâmplat la ANRE, ca să vedem și noi și tot poporul român cum s-au mărit prețurile în ultimii ani de către ANRE și ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică

O comisie parlamentară de anchetă va verifica activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE şi „jocul” preţului la energie din ultima perioadă, potrivit declarațiilor  Preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Camera Deputaților și Senatul au aprobat, în ședință comună, constituirea Comisiei, din care fac parte următorii parlamentari: Gheorghe Marin, Radu Ștefan Oprea, Miron Alexandru Smarandache, Marius Bota, Dumitru Chiriță, Iulian Iancu și Laurențiu Nistor.

Remarcăm, în cadrul comisiei, parlamentari care an de an au luat la întrebări conducerea ANRE la prezentarea raportului de activitate – Iulian Iancu, Dumitru Chiriță. Practic, ANRE este subordonată Parlamentului, șefii instituției având obligația să dea raportul aleșilor poporului.

Ancheta vine la finalul mandatelor președintelui ANRE – Niculae Havrileț și vicepreședintelui Emil Calotă. Parlamentarii ar trebui să fie preocupați și de declanșarea audierilor pentru viitorii șefi ai Autorității!

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, consideră că este “una dintre cele mai importante comisii de anchetă”, care urmează să afle ce s-a întâmplat la ANRE și care sunt justificările șefilor pentru scumpirile la energie și gaze din ultimii ani.

„Ce am constatat eu e că vine iarna și, pentru că se apropie sfârșitul mandatului unor șefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun și să mai mărească prețurile la energie și la gaze. Bineînțeles informația a fost — PSD mărește prețurile la energie și la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă pe ce s-a întâmplat la ANRE, ca să vedem și noi și tot poporul român cum s-au mărit prețurile în ultimii ani de către ANRE și ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările. Cred că e mai importantă decât comisia pentru alegerile din 2009, din sufragerie, și decât Comisia pentru control SRI. Cred că este ca să vedem cum a fost lovită și economia românească ani de zile și consumatorul casnic”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Comisia de anchetă va verifica cum au fost transpuse în legislația secundară obligațiile ce decurg din legea energiei electrice și a gazelor naturale, dar și modul în care aceasta a influențat modificarea prețului energiei la consumatorul final.

Totodată, va verifica și modul în care au fost respectate atribuțiile și obligațiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea și funcționarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfășurării activității de control privind modul în care și-au îndeplinit operatorii atribuțiile legale. De asemenea, Comisia de anchetă va verifica și modul în care a fost asigurat un mediu concurențial eficient, transparent și nediscriminatoriu în funcționarea piețelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă și certificate verzi, precum și modul în care a fost asigurată protecția consumatorului final și sprijinirea clienților vulnerabili.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.