Angajament FGSZ-TRANSGAZ: Cooperarea continuă pentru realizarea proiectului BRUA

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Angajament FGSZ-TRANSGAZ: Cooperarea continuă pentru realizarea proiectului BRUA

FGSZ și Transgaz doresc să sublinieze angajamentul lor de a continua parteneriatul în vederea dezvoltării capacității bidirecționale la granița dintre România și Ungaria în două etape ale proiectului, care vor asigura transportul gazelor în baza obiectivelor coridorului BRUA, se precizează într-un comunicat transmis InvesTenergy.

Potrivit reprezentanților Transgaz, prima etapă va asigura 1,75 miliarde mc pe an capacitate bidirecțională fermă la granița România – Ungaria până la sfârșitul anului 2019. “Acest proiect a fost deja aprobat de autoritățile naționale de reglementare din România și Ungaria, deciziile finale de investiție aferente au fost deja luate, iar proiectul se află în stadiul de dezvoltare conform planificării BRUA. Nu sunt prevăzute întârzieri în perioada următoare”, se afirmă în comunicat.

Cea de-a doua etapă va asigura o capacitate bidirecțională fermă de 4,4 miliarde mc pe an la granița României cu Ungaria, până la sfârșitul anului 2022. Lucrările prevăzute în etapa a doua vor include următoarele proiecte:

Pe partea maghiară:

  • Stația de comprimare Csanádpalota etapa II
  • Extinderea stației de comprimare Városföld
  • Conexiunea la nodul Gödöllő pe tronsonul conductei Vecsés-Szada
  • Extinderea stației de comprimare Szada – proiectul MGT

Pe partea românească:

  • Conducta Recaş – Horia 32ꞌꞌ x 63 bar, cu o lungime de aproximativ 50 km
  • Amplificarea a trei stații de comprimare (SC Podişor, SC Bibeşti și SC Jupa) prin montarea unui compresor suplimentar în fiecare stație
  • Amplificarea stației de măsurare gaze SMG Horia.

Decizia finală de investiție va fi luată în urma interesului pozitiv de  pe piață, care va fi exprimat pe parcursul procedurii de Sezon Deschis aferent ROHU. Aceasta va permite Utilizatorilor Rețelei să ia în considerare, în afară de Punctul Virtual de Tranzacționare maghiar, capacități de export care pot fi rezervate către țările învecinate, se menționează în comunicatul comun al celor două companii.

ANRE și MEKH au mai subliniat că atât procedurile ROHUAT cât și cele aferente ROHU sunt în deplină conformitate cu legislația națională și europeană aplicabilă, contribuie optim la dezvoltarea pieței gazelor naturale din Europa de Est, deservesc consumatorii proprii industriali și casnici și, cel mai important, sprijină siguranța și diversificarea surselor de aprovizionare.

FGSZ Ltd. (Földgázszállító Zrt.), Membră a MOL Group, este Operatorul Sistemului de Transport Gaze Naturale din Ungaria, certificat ITO în conformitate cu legislația UE.

SNTGN Transgaz S.A. – Operatorul tehnic al Sistemului de Transport Gaze Naturale din România, certificat ISO în conformitate cu legislația UE.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.