Angajament: OMV Petrom intră în perioada cea mai intensă investițional din istoria companiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Angajament: OMV Petrom intră în perioada cea mai intensă investițional din istoria companiei

OMV Petrom intră în perioada cea mai intensă investițional din istoria companiei, o spun reprezentanții companiei. 2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea strategiei de investiții, OMV Petrom estimând investiții în creștere, de 6,5 miliarde lei în 2024.

În proiectul Neptun Deep, compania și-a planificat investiții de peste 2,3 miliarde de lei în acest an. Acțiunile se vor concentra pe finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activitățile de obținere a permiselor, demararea lucrărilor de construcție și a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.  Potrivit reprezentanților OMV Petrom, prima sondă va fi forată anul viitor, iar producția efectivă va începe în 2027. Zăcămintele din acest perimetru sunt estimate la 100 de miliarde de metri cubi, de zece ori mai mult decât consumul anual al României. Anul trecut au fost atribuite circa 80% dintre contracte, iar anul acesta se așteaptă finalizarea tuturor contractelor.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a precizat: „În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp. 

În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei noastre regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România.”

În prezent, pregătirile pentru forajul în perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră sunt în desfășurare. OMV Petrom, operatorul proiectului, a început să-și formeze nucleul de specialiști. „Avem o echipă de specialiști cu expertiză internațională vastă, peste 7 naționalități în interiorul echipei, cu experiență specifică în proiectele deep offshore. Suntem operator de 40 de ani în bazinul Mării Negre și suntem familiarizați cu ceea ce se întâmplă acolo și, evident, pregătiți”, a afirmat Cristian Hubati, membru în directoratul OMV Petrom, responsabil cu activitatea de explorare și producție.

„În cadrul proiectului Neptun Deep, pregătim deja generația de operatori. Avem oameni mobilizați pe partea de operare, un nucleu ce se va expanda pe măsură ce ajungem în faza de operare. E o bună practică să procedezi în acest fel, pentru că operatorii din viitor vor avea toate insight-urile din interior, din perioada de proiectare, de execuție și de testare și punere în funcțiune”, a completat Hubati.

La întrebarea adresată de InvesTenergy, dacă se fac angajări pentru implementarea proiectului Neptun Deep, Cristian Hubati a răspuns: Angajările pentru acest proiect au început deja de anul trecut. Avem un plan de creștere a echipei, aducem specialiști în interior pentru execuție, pentru operare, pentru design”.

Alina Popa, CFO: Pentru susținerea planului de investiții istorice, avem nevoie de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv

Am solicitat reprezentanților OMV Pettrom să transmită mesajul companiei către decidenți în ce privește cadrul de reglementare și fiscal. Alina Popa, CFO, a afirmat: “Pentru susținerea planului de investiții istorice, avem nevoie de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv. Potrivit unui studiu prezentat de FPPG, impozitarea specifică pentru sectorul de petrol și gaze este de 4 ori mai mare în România față de media europeană. Astfel, România nu este o piață competitivă”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *