Angajamentele autorităților prin PNRR pe energie: listare Hidroelectrica, lege cu un calendar de înlocuire a cărbunelui, PPA-uri, contracte pentru diferență, măsuri legale pentru a dezvolta capacități de stocare energie

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Angajamentele autorităților prin PNRR pe energie: listare Hidroelectrica, lege cu un calendar de înlocuire a cărbunelui, PPA-uri, contracte pentru diferență, măsuri legale pentru a dezvolta capacități de stocare energie

Prin Planul Național de Reziliență și Redresare , Guvernul se angajează să listeze Hidroelectrica, să selecteze și să numească administratori și suparveghetori la companiile energetice pe baza unei proceduri transparente și comnpetitive cu un mandat de 4 ani.

În urma prospectului de listare, un pachet de acțiuni de până la 15% di n Hidroelectrica va fi tranzacționat pe bursă într-o ofertă publică inițială, se specifică în documentul transmis Comisiei Europene pentru aprobare.

Autoritățile și-au trasat angajamente  prin Planul Național de Reziliență și Redresare, au stabilit un calendar de acțiuni, cu termene de realizare, inclusiv pe linie de legislație. O lege care va cuprinde un calendar de înlocuire a cărbunelui și măsuri privind închiderea/conservarea minelor, precum și măsuri pentru recalificare și reconversie profesională, va intra în vigoare cel târziu în trimestrul 2 al anului 2022. Potrivit acesteia, cel puțin 5 din cele 9 exploatări miniere pe lignit din CE Oltenia se vor închide până în Q2 2026 și vor fi înlocuie cu 1300 MW de capacitate instalată pe lignit cu CCGT hidrogen ready. Se va respecta planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană.

Actul normativ de transpunere a Directivei 944/2019 și de modificare a Directivei 2012/27/UE ce permit PPA-urile va intra în vigoare în ultimul trimestru al anului în curs. Până în Q1 2023 se va adopta legislsația cu privire la contractele pentru diferență, ulterior aprobării schemei de ajutor de stat, ce va fi fiananțată înafara PNRR. Până la jumătatea anului 2026, 1500 MW instalați în energie regenerabilă vor fi suusținuți din schema privind CfD, se menționează în plan.

Baza legală de introducere a unui set de măsuri pentru a crește schimburile tranfrontaliere de energie electrică, pentru a dezvolta capacități de stocare energie, inclusiv elimnarea barierelor de reglementare și promovarea participării consumatorilor industriali pe piața de echilibrare  trebuie să fie finalizată în prima parte a anului 2023.

Pentru a stimula consumatorii industriali să facă lucrări de eficiență energetică se dorește introducerea unui sistem de bonificare pentru aceștia în noua lege a energiei.

De asemenea, se va îmbunătăți legislația privind prosumatorii de energie din resurse regenerabile, astfel încât să se permită blocurilor și asociațiilor de locatari să producă și să vândă excesul de energieeoliană și solară în forme mai flexibile.

Premierul Florin Cîțu a prezentat PNRR. Puteți vizualiza documentul: https://mfe.gov.ro/pnrr/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *