Angajamentul administratorilor Romgaz: Noua centrală termoelectrică de la Iernut, finalizată în primul trimestru al acestui an!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Angajamentul administratorilor Romgaz: Noua centrală termoelectrică de la Iernut, finalizată în primul trimestru al acestui an!
  • În 2019, Grupul Romgaz a efectuat investiţii cu 25% mai mici decât cele aferente anului 2018, reprezentând 67% din valoarea investiţiilor programate
  • Cauzele care au generat întârzieri în realizarea investiţiilor, prezentate în Raportul administratorilor pe 2019

Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, are ca termen de finalizare Trimestrul 1 2020, potrivit Raportului consolidat al administratorilor Romgaz pe 2019.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri urmare a unor neînțelegeri între parteneri și a majorării salariilor în construcţii în baza OUG 114. În legătură cu termocentrala Iernut, Adrian Volintiru, Director General Romgaz, a precizat – la sfârșitul anului trecut – că lucrările trebuie  finalizate până la sfârșitul lunii mai 2020. În februarie anul curent, șeful Romgaz nu a mai oferit o data precisă pentru finalizarea lucrărilor la noua centrală termoelectrică de la Iernut. Se va termina anul acesta, nu vă pot spune când anume, a declarat  Adrian Volintiru.

Parcurgem Raportul administratorilor și aflăm că, în 2019, au fost executate lucrările de construcţii la clădirea electrică şi de comandă, clădirea sălii maşinilor, staţia de tratare a apei, staţia de pompare a apei de răcire şi fundaţii şi suprastructură la echipamente, precum şi diverse instalaţii tehnologice

Potrivit Raportului menționat, la nivelul anului 2019 Grupul Romgaz a efectuat investiţii în valoare de 891,6 milioane lei, realizările fiind cu 25% (296,9 milioane lei) mai mici decât cele aferente anului 2018, reprezentând 67% din valoarea investiţiilor programate.

Pentru anul 2019 Romgaz a prevăzut realizarea unui program de investiţii cu un buget total de 1.245,00 milioane lei, fundamentat în cea mai mare parte pe obiective ce vizează compensarea declinului natural şi producerea de energie electrică, se specifică în Raport.

Am preluat din Raportul administratorilor  principalele cauze care au generat întârzieri în realizarea obiectivelor cuprinse în programul de investiţii pe anul 2019, cu impact direct în nivelul realizării acestuia::

– nefinalizarea lucrărilor de foraj în termen, datorată dificultăţilor de foraj apărute la săparea sondelor programate;

– anularea procedurilor de achiziţie a execuţiei lucrărilor de foraj pentru un umăr de 8 sonde, datorită contestării în instanţă a procedurilor;

– modificarea programului de construcţie a sondelor 76, 79 şi 79 Rosetti, 65 Vişani, 61 Vizireni şi 2 Jirlău;

– dificultăţile întâmpinate în obţinerea terenurilor (lipsa actelor de proprietate şi/sau refuzul proprietarilor de a închiria sau vinde terenurile) pentru efectuarea lucrărilor de modernizare, reechipare şi reactivare a sondelor programate;

– durata mare de obţinere a avizelor şi acordurilor emise de instituţiile din domenii precum ape, mediu, cadastru, agricol, cu efecte directe asupra obţinerii autorizaţiilor de construire pentru execuţia instalaţiilor tehnologice de suprafaţă;

– reluarea procedurilor de achiziţie pentru unele utilaje independente datorită lipsei ofertelor depuse.

Realizarea obiectivelor de investiţii pentru care s-au înregistrat nerealizări/întârzieri în anul 2019 va continua în anul investiţional 2020, este angajamentul administratorilor Romgaz.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *