ANRE a amendat furnizori de energie și gaze cu 1,5 milioane lei pentru practici ilegale incorecte

Publicat pe Categorii Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE a amendat furnizori de energie și gaze cu 1,5 milioane lei pentru practici ilegale incorecte
  • Pe parcursul anului 2019, ANRE a constatat o creștere semnificativă a reclamațiilor clienților referitoare la nerespectarea de către furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului și utilizarea de către aceștia a unor practici comerciale incorecte

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aplicat amenzi furnizorilor de energie și gaze, în valoare de 1.545.000 lei. Pe parcursul anului 2019, ANRE a constatat o creștere semnificativă a reclamațiilor clienților referitoare la nerespectarea de către furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului și utilizarea de către aceștia a unor practici comerciale incorecte, se precizează într-un comunicat al Autorității.

În urma acestor constatări, au fost demarate acțiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contravenționale, în valoare de 1.545.000 lei (465.000 lei în domeniul energiei electrice și 1.080.000 lei în domeniul gazelor naturale), anunță ANRE.

La invitația ANRE, furnizorii de energie electrică și gaze naturale au participat la ședința Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019. În vederea creșterii gradului de conștientizare, în rândul furnizorilor, a importanței schimbării furnizorului în procesul de dezvoltarea a pieței cu amănuntul și stopării oricăror practici incorecte/nelegale a acestora, ANRE a invitat furnizorii de energie electrică și gaze naturale la ședința Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019, se specifică în comunicat.

În cadrul ședinței, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, măsurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum și perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, începând cu anul 2026, nu trebuie să dureze mai mult de 24 ore și trebuie să fie posibil în orice zi lucrătoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică. Totodată, ANRE reamintește consumatorilor că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit.

Unul dintre obiectivele principale ale ANRE este creșterea concurenței pe piața cu amănuntul prin sporirea gradului de implicare a clienților în schimbarea furnizorului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *