ANRE a decis: RRR pentru distribuitorii de energie concesionari este 6,39%. Plus un punct procentual pentru investițiile noi puse în funcțiune în perioada a 4-a de reglementare, ca stimulent

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport ANRE a decis: RRR pentru distribuitorii de energie concesionari este 6,39%. Plus un punct procentual pentru investițiile noi puse în funcțiune în perioada a 4-a de reglementare, ca stimulent

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat o Rată Reglementată a Rentabilității (RRR) aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari de 6,39%, ne-au spus surse autorizate.

Pentru investițiile noi puse în funcțiune în perioada a 4-a de reglementare se acordă un stimulent de un punct procentual peste RRR-ul acordat, a decis ANRE, potrivit surselor noastre.

Rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit acordată pentru imobilizările corporale şi necorporale aferente activităţii de transport al gazelor natural, precum și pentru mijloacele fixe aferente activităţii de transport al energiei electrice este cea aprobată pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice pentru perioada a patra de reglementare.

Remarcăm o ușoară scăderea a RRR, după ce distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, în vara anului trecut, prin OUG 19/2019, o rată de 6,9% aplicată bazei de active reglementate. Reamintim că nivelul RRR a fost stabilit de Guvern și nu de ANRE, o practică neuzuală.

Operatorii de distribuţie din sectorul energiei şi gazelor naturale au solicitat ANRE recalcularea RRR ţinând seama de evoluţia indicatorilor care intrǎ în calculul acesteia. ACUE a prezentat ANRE un studiu realizat de KPMG Advisory SRL cu privire la indicatorii şi valoarea RRR actualizatǎ la momentul 14.03.2020.

În nota de fundamentare a proiectului de ordin pus în consultare publică, reprezentanții  ANRE spun că au demarat procesul de stabilire a RRR încă din luna ianuarie, prin iniţierea unei proceduri concurenţiale de selectare a unui consultant independent, care să realizeze un studiu privind stabilirea nivelului parametrilor utilizaţi în formula de calcul a acestuia. Deşi au fost derulate două sesiuni de licitaţie publică în conformitate cu procedurile legale de achiziţie publică, nu s-a putut selecta un consultant, se precizează în nota consultată de InvesTenergy. Pentru a stabili valorile elementelor care intră în calculul RRR, ANRE comunică că a transmis scrisori către Banca Naţională a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia Română – Institutul de Economie Mondială şi Comisia Naţională de Prognoză, prin care a solicitat transmiterea nivelului unor elemente macroeconomice relevante pentru stabilirea RRR. Din păcate, ANRE nu a primit datele solicitate, cu excepţia ratei estimate a inflaţiei din partea Comisiei Naţionale de Prognoză, se specifică în documentul Autorității. Așadar, valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) propuse spre aprobare prin proiectul de ordin prezentat a fost stabilită de către specialiștii ANRE pe baza prevederilor metodologiilor de calcul al tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuție și tansport al energiei electrice și gazelor natural.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *