ANRE a elaborat două modele de comunități de energie, cu și fără licență de furnizare. Vezi care sunt obligațiile, avantajele și dezavantajele

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE a elaborat două modele de comunități de energie, cu și fără licență de furnizare. Vezi care sunt obligațiile, avantajele și dezavantajele
  • Propuneri și observații cu privire la cele două modele de comunități de energie sunt așteptate de către ANRE până la finele lunii august

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a elaborat două modele de comunități de energie, în vederea elaborarării și adaptării, după caz, a cadrului de reglementare necesar dezvoltării și funcționării unor astfel de entități. Modelele pot fi aplicate atât în cazul comunităților de energie ale cetățenilor, cât și în cazul comunităților de energie din surse regenerabile, relația comercială cu clienții finali fiind realizată de către un titular al licenței de furnizare.

Comisia Europeană insistă pentru implementarea în țările membre a unui cadru legislativ primar și secundar care să permită dezvoltarea comunităților de energie.

Potrivit ANRE, comunitățile de energie sunt entități juridice al căror scop nu este obținerea de profit, dar care se pot implica în producere, distribuție, furnizare, consum, agregare, stocarea energiei, servicii de eficiență energetică, sau în servicii de încărcare pentru autovehicule electrice. Au un regim de clienți activi în ceea ce privește consumul de energie electrică autoprodusă. Membrii comunității au dreptul să organizeze în cadrul comunității partajarea de energie electrică produsă de unități de producere deținute de comunitate, cu condiția  să își mențină drepturile și obligațiile în calitate de clienți finali.

Sursă foto: Greenpeace

Comunitățile de energie au următoarele obligații: sunt responsabile din punct de vedere financiar pentru dezechilibrele pe care le cauzează în rețelele de energie electrică și li se aplică proceduri și tarife nediscriminatorii echitabile, proporționale și transparente, inclusiv privind înregistrarea și acordarea licențelor.

În cazul comunităților de energie electrică, vânzarea de energie către clienții finali membrii ai comunității poate fi realizată doar de către un furnizor. Prin excepție, comunitatea poate vinde energie electrică, fără a deține licență de furnizare, membrilor alimentați direct din instalațiile de producere sau dintr-o eventuală rețea deținută de comunitate, precizează ANRE.

Pentru comunitățile de energie va fi necesară modificarea legislației, afirmă Viorel Alicuș, Director General în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. “Legislația actuală prevede suportarea dezechilibrelor de către comunitatea de energie. Este o mare problemă, o comunitate poate fi desființată într-o lună”, a semnalat Alicuș, la evenimentul de lansare a Ghidului Prosumatorului Sustenabil, organizat în luna iunie.

Citește și: https://www.investenergy.ro/comunitatile-de-energie-analiza-in-ghidul-prosumatorului-sustenabil-beneficii-bariere-si-solutii-este-necesara-modificarea-legislatiei-primare/

Ținând cont de legislația în vigoare la această dată, precum și de necesitatea minimizării modificărilor legislative, ANRE a elaborat două modele de comunități de energie, după cum urmează (preluare din prezentarea ANRE):

Model 1 – Comunități de energie cu licență de furnizare

Comunitatea de energie – CE deține licență pentru activitatea de furnizare energie electrică și vinde energia electrică produsă din capacitățile energetice către fiecare membru CE pe baza unui contract de furnizare energie electrică.

Comunitatea stabilește, prin documente interne, modalitatea de partajare a energiei între membri și stabilirea cantităților alocate fiecărui membru din energia produsă în cadrul CE. În aceste condiții, CE are toate obligațiile furnizorului de energie electrică prevăzute în Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.  Fiecare membru CE are încheiat contract de furnizare energie electrică cu un alt furnizor licențiat pentru cantitatea de energie electrică consumată suplimentar cantității furnizate (alocate) din CE.

Se stabilește prin convenție modalitatea de derulare a activității de furnizare, în condițiile în care la un loc de consum sunt cel puțin 2 furnizori.

Facturare:

1. CE facturează fiecărui membru CE energia electrică conform contractului de furnizare și a convenției multipartite;

2. Furnizorul complementar facturează fiecărui membru CE energia electrică conform contractului de furnizare și a convenției multipartite;

3. PRE facturează CE sau dupa caz furnizorului complementar dezechilibrele determinate conform procedurilor CNTEE Transelectrica S.A.

5. OD facturează furnizorului complementar și CE, cantitatea de energie electrică distribuită, determinată conform convenției multipartite.

Dezavantaje:

1.       CE, în calitate de furnizor de energie electrică are toate obligațiile unui furnizor de energie electrică prevăzute în Legea 123/2012 respectiv: de informare, privind asigurarea necesarului de consum, de ofertare si contractare raportat la toti clientii finali.

2.       CE, în calitate de terț furnizor, în situația unui loc de consum la care furnizarea energiei se realizează de mai mulți furnizori, trebuie să încheie convenții cu ceilalți furnizori și cu OD în vederea stabilirii modului de decontare a cantităților livrate.

Model 2 – Comunitate de energie fără licență de furnizare

Fiecare membru al CE deține un loc de consum/loc de consum și producere tip client final/activ racordat la rețeaua electrică de distribuție (pot fi incluși și consumatori alimentați direct din instalațiile de producere). Membrii CE care dețin unități de producere cedează/închiriază unitățile proprii de producere către CE.

Membrii CE beneficiază de energia produsă în cadrul CE prin intermediul furnizorilor cu care au încheiate contracte de furnizare.

CE nu deține licență de furnizare energie electrică dar are dreptul conform Legii nr. 123/2012  să vândă în piața de energie furnizorilor în calitate de deținător al capacităților energetice de producere a energiei electrice cu sau fără licență pentru exploatarea comercială sau clienților finali alimentați direct din instalațiile electrice aferente unității de producere a energiei electrice pe care le exploatează.

Modalitatea de partajare a energiei între membrii CE/stabilirea cantităților alocate fiecărui membru CE din energia produsă în cadrul CE se stabilește de către CE.

Facturare:

1. Furnizorul facturează clientului final întregul consum la prețul rezultat luând în considerare prețul energiei vândute (alocate) de CE și pretul energiei electrice aferente achiziției furnizorului, inclusiv tarifele pentru serviciile de rețea si taxele în vigoare.

2. PRE facturează CE dezechilibrele între cantitatea de energie electrică notificată și cantitatea de energie electrică produsă+achiziționată dacă e cazul.

3. CE facturează furnizorului energia electrică notificată în baza contractului de vânzare-cumpărare;

4. CE alocă membrilor costurile energiei electrice achiziționate pentru acoperirea cantității notificate din piețele de energie electrică și a dezechilibrelor și veniturile obținute din vânzarea excedentului de energie electrică produsă, dacă este cazul.

5. OD facturează furnizorilor cantitatea distribuită conform înregistrării grupului de masură.

Dezavantaj:

Modelul nu permite vânzarea directă de energie de către comunitatea de energie către membrii acesteia.

Consultați documentul ANRE:

ANRE așteaptă propuneri și observații cu privire la cele două modele de comunități de energie până la data de 31.08.2024.

Și Ministerul Energiei lucrează, cu un Grup de lucru, la cadrul legislativ pentru a permite românilor să consume energie electrică regenerabilă, produsă local sau în vecinătate, în cadrul comunităților de energie.

Citiți și: https://www.investenergy.ro/grup-de-lucru-pentru-dezvoltarea-comunitatilor-de-energie-in-romania-la-ministerul-energiei-se-lucreaza-la-cadrul-legislativ-pentru-a-permite-romanilor-sa-consume-energie-electrica-regenerabila-pro/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *