ANRE a pregătit noile reguli ce vor fi aplicate pe piața de energie din 2020. Revin contractele bilaterale directe: “Tranzacţiile cu energie pentru contracte cu livrare în 2020 se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, organizat şi nediscriminatoriu”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE a pregătit noile reguli ce vor fi aplicate pe piața de energie din 2020. Revin contractele bilaterale directe: “Tranzacţiile cu energie pentru contracte cu livrare în 2020 se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, organizat şi nediscriminatoriu”
  • Noile regulile prevăzute în documentul pregătit de reglementator includ prevederi privind accesul la piață a unor categorii de participanți, regimul autorizării acestora; obligații ale furnizorilor de servicii de echilibrare, responsabilitatea echilibrării; eliminarea preturilor reglementate, inclusiv privind asigurarea energiei de la producători în acest scop; stabilirea caracterului tranzacțiilor pe piața angro concurențială de energie electrică și stabilirea de derogări care să permită activitatea de agregare; participarea clienților finali și agregatorilor la piață; suspendarea regulilor de funcționare a pieței în condițiile aplicării regulamentelor UE incidente; obligații ale producătorilor, etc.
  • ANRE: Prevederi ale  Regulamentului UE 2019/943 intră în contradicție cu cele ale Legii 123

La data de 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare Regulamentul UE 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică. ANRE anunță că “a analizat cadrul legal și reglementările subsecvente și a identificat atât neconcordanțe cât și prevederi incomplete, care nu permit aplicarea pe deplin a prevederilor Regulamentului, ce pot avea consecințe directe sau indirecte asupra formării prețurilor pe piața angro de energie electrică”. Având în vedere că o parte dintre restricțiile identificate provin din faptul că o serie dintre prevederile Regulamentului intră în contradicție cu cele ale Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2019 și luând în considerare că regulamentele europene sunt de directă aplicare la nivel național și au prioritate în raport cu legislația națională, ANRE a elaborat un set de acțiuni și reguli generale care stau la baza modificării cadrului de reglementare specific, până la modificarea cadrului legal national, susțin reprezentanții Autorității.

Un Proiect de Ordin pentru aprobarea acțiunilor și regulilor ce vor fi aplicate pe piața de energie electrică în vederea eliminării și/sau atenuării impactului unor măsuri sau politici care pot contribui la restrictionarea formării preturilor pe piața angro de energie electrică este pus de Autoritate în consultare publică timp de 10 zile.

Noile regulile prevăzute în documentul pregătit de reglementator includ prevederi privind accesul la piață a unor categorii de participanți, regimul autorizării acestora; obligații ale furnizorilor de servicii de echilibrare, responsabilitatea echilibrării; eliminarea preturilor reglementate, inclusiv privind asigurarea energiei de la producători în acest scop; stabilirea caracterului tranzacțiilor pe piața angro concurențială de energie electrică și stabilirea de derogări care să permită activitatea de agregare; participarea clienților finali și agregatorilor la piață; suspendarea regulilor de funcționare a pieței în condițiile aplicării regulamentelor UE incidente; obligații ale producătorilor, etc.

Reprezentanții ANRE precizează că,” pentru a nu crea distorsiuni in piață și pentru a permite adaptarea cadrului legal primar și secundar și adoptarea mecanismelor de protecție a clienților vulnerabili, acolo unde nu este posibilă eliminarea imediată a incompatibilităților identificate, acestea se vor elimina etapizat, în vederea atenuarii efectelor”.

Se reiau contractele bilaterale directe

Parcurgem proiectul de Ordin ANRE și redăm articolul 6: Tranzacţiile cu energie electrică pentru contracte cu livrare în anul 2020 se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, organizat şi nediscriminatoriu.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1):

a)      doi sau mai mulți participanți la piață pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună, prin agregare, cu respectarea prevederilor legislației în domeniul concurenței și a reglementărilor ANRE;

b)      agregatorii pot încheia contracte cu furnizorii clienților finali care participă la agregare;

c)      participanții la piață pot încheia contracte bilaterale negociate cu durata de livrare mai mare de un an;

d)      membrii unui părți responsabile cu echilibrarea încheie contracte pentru decontarea dezechilibrelor între ei, cu respectarea reglementărilor ANRE.

Vom reveni cu prezentarea pe larg a proiectului aflat în dezbatere publică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.