ANRE a stabilit noi obligații pentru producătorii de gaze de la 1 iulie. Programul de ofertare gaze naturale pe piețele centralizate, cu durată de 3 ani și jumătate, este în consultare publică

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Legislativ ANRE a stabilit noi obligații pentru producătorii de gaze de la 1 iulie. Programul de ofertare gaze naturale pe piețele centralizate, cu durată de 3 ani și jumătate, este în consultare publică

ANRE a defintivat Programul de ofertare gaze naturale pe piețele centralizate din România în intervalul 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2023. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, a făcut precizări cu privire la introducerea unui gas release program, prin care producătorii să fie obligați/constrânși ca doi-trei ani să scoată pe pieţe cantităţi exacte de gaze, pe contracte pe termen lungi, pe un an, pe un trimestru, pe o lună, pe o săptămână, pe pieţele spot, intraday, la termen.

Proiectul de Ordin privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România este în consultare publică în perioada 02.03 – 14.04.2020.

Potrivit acestuia, producătorii de gaze cu o producție anuală semnificativă (OMV Petrom și Romgaz – n.r.) sunt obligați, pe perioada a trei ani și jumătate, să oferteze pe două segmente ale pieței centralizate de gaze („Piața produselor standardizate pe termen scurt” și „Piața produselor standardizate pe termen mediu și lung”) circa 30% din producția lor de gaze, pentru a asigura licihiditatea pieței.  “În perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2023, producătorii de gaze naturale a căror producție anuală depășește 1.000.000 MWh au obligația să oferteze vânzarea unor cantități de gaze naturale, în mod transparent, public și nediscriminatoriu, pe piețele centralizate din România, în cotă anuală de 30 %, conform prevederilor prezentului ordin”, se prevede la art. 1.

Cantitățile de gaze naturale care fac obiectul obligației de ofertare anuală se stabilesc funcție de producția realizată în anul calendaristic anterior. Obligația de ofertare aferentă anului 2020 se aprobă prin ordin al președintelui ANRE, care va fi emis până pe data de 25 mai 2020. Pentru anii calendaristici 2021, 2022 și 2023, cota procentuală aferentă segmentelor de piață și repartiția cantităților de gaze naturale pe produse va fi stabilită de ANRE funcție de evoluția pieței angro de gaze naturale, până pe data de 1 noiembrie a fiecărui an calendaristic anterior anului pentru care se instituie obligația de ofertare pe piețele centralizate angro de gaze natural.

În cazul produselor standardizate pe termen mediu și lung, mărimea lotului ofertat nu poate fi mai mare de 50 MWh/lot, se specifică în proiectul de ordin ANRE.

Reprezentanții ANRE precizează că acest gas release program este propus în contextul în care piața de gaze naturale din România prezintă o lichiditate scăzută, măsura dorind să contribuie, pe de-o parte la creșterea lichidității pieței, iar pe de altă parte la creșterea gradului de transparență a tranzacțiilor pe toate segmentele pieței centralizate de gaze naturale, acestea desfășurându-se conform regulilor de tranzacționare stabilite de către ANRE.

Citește și: https://www.investenergy.ro/liberalizare-cu-noi-obligatii-pentru-producatorii-de-gaze-de-la-1-iulie-anre-introduce-un-gas-release-program-ce-va-fi-pus-in-dezbatere-publica-saptamana-viitoare/

Măsura propusă trebuie analizată în contextul liberalizării pieţei de gaze naturale începând cu data de 1 iulie 2020, conform cu prevederile O.U.G. nr. 1/2020, se specifică în nota de fundamentare a proiectului de ordin.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *