Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a stabilit că Rata reglementată a rentabilității (RRR) aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari este de 6,19%.
La stabilirea valorii RRR s-a avut în vedere atingerea unui optim pentru menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului in domeniul energiei si gazelor naturale, conform prevederilor din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, precizează reprezentanții Autorității.
Rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit acordată pentru imobilizările corporale şi necorporale aferente activităţii de transport al gazelor natural, precum și pentru mijloacele fixe aferente activităţii de transport al energiei electrice este cea aprobată pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice pentru perioada a patra de reglementare, conform proiectului de ordin ANRE supus consultării publice.
Până să ia decizia finală, specialiștii ANRE au luat în calcul să se revină la un nivel RRR, stabilit anterior, de 5,66% pentru baza de active existentă, și unul de 6,66% pentru activele noi (investiții noi în rețele), potrivit unor surse autorizate.
Era de așteptat ca RRR să scadă, după ce distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, în vara anului trecut, prin OUG 19/2019, o rată de 6,9% aplicată bazei de active reglementate. Reamintim că nivelul RRR a fost stabilit de Guvern și nu de ANRE, o practică neuzuală
Citește și:
Operatorii de distribuţie din sectorul energiei şi gazelor naturale au solicitat ANRE recalcularea RRR ţinând seama de evoluţia indicatorilor care intrǎ în calculul acesteia. ACUE a prezentat ANRE un studiu realizat de KPMG Advisory SRL cu privire la indicatorii şi valoarea RRR actualizatǎ la momentul 14.03.2020.
În nota de fundamentare a proiectului de ordin pus în consultare publică, reprezentanții ANRE spun că au demarat procesul de stabilire a RRR încă din luna ianuarie, prin iniţierea unei proceduri concurenţiale de selectare a unui consultant independent, care să realizeze un studiu privind stabilirea nivelului parametrilor utilizaţi în formula de calcul a acestuia. Deşi au fost derulate două sesiuni de licitaţie publică în conformitate cu procedurile legale de achiziţie publică, nu s-a putut selecta un consultant, se precizează în nota consultată de InvesTenergy.
Pentru a stabili valorile elementelor care intră în calculul RRR, ANRE comunică că a transmis scrisori către Banca Naţională a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia Română – Institutul de Economie Mondială şi Comisia Naţională de Prognoză, prin care a solicitat transmiterea nivelului unor elemente macroeconomice relevante pentru stabilirea RRR. Din pacate, ANRE nu a primit datele solicitate, cu excepţia ratei estimate a inflaţiei din partea Comisiei Naţionale de Prognoză, se specifică în documentul Autorității. Așadar, valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) propuse spre aprobare prin proiectul de ordin prezentat a fost stabilită de către specialiștii ANRE pe baza prevederilor metodologiilor de calcul al tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuție și tansport al energiei electrice și gazelor natural.