ANRE admite că există risc de nealimentare cu gaze la iarnă a tuturor cosumatorilor și decide să se suplimenteze stocurile. Sunt ”suspiciuni rezonabile” că fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus!

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal ANRE admite că există risc de nealimentare cu gaze la iarnă a tuturor cosumatorilor și decide să se suplimenteze stocurile. Sunt ”suspiciuni rezonabile” că fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus!

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a anunțat, zilele trecute, că obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97% până în prezent. ” Estimăm că această obligaţie va depăşi 100 la sută, ceea ce este un lucru bun, având gaze în depozite, putem să gestionăm mai bine situaţia”, a afirmat șeful ANRE.

Cu toate aceste asigurări, un proiect de ordin ANRE și precizările din nota de fundamentare aferentă acestuia, publicate pe site-ul reglementatorului, au stârnit îngrijorări, mai ales că se admite că există riscul ca la iarnă să nu poate fi alimentaţi cu gaze toţi consumatorii. Motivul invocat: există ”suspiciuni rezonabile” ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus.

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se precizează în nota de fundamentare.

Acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019 și există riscul apariţiei unei situaţii de întrerupere a furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina, care va afecta întreaga regiune, admite ANRE în nota explicativă a proiectului de ordin prin care se modifică metodologia de stocare a gazelor pentru iarnă.

Prin Decizia ANRE nr. 664/10.04.2019 a fost stabilit stocul minim pe care Transgaz are obligaţia de a-l constitui în depozitele subterane, de 245.726,235 MWh. Însă există riscul ca, în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina, Transgaz să nu deţină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării şi asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport şi nici să nu aibă posibilitatea de a achiziţiona această cantitate prin mecanisme de piaţă, avertizează  ANRE.

Specialiștii ANRE propun ca soluție realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană care să acopere cel puţin dezechilibru cu titlu deficit al utilizatorilor de reţea, înregistrat la nivelul sistemului de transport, în perioadele 1 octombrie – 31 martie din anii anteriori.

Având în vedere termenul foarte scurt în care se mai pot injecta gaze naturale în depozitele subterane este necesară adoptarea în regim de urgenţă a proiectului de ordin ANRE, se subliniază în nota explicativă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *