ANRE anunță că are în desfășurare investigații cu ACER, pe REMIT. Nu se pot prezenta informații privind motivația, sancțiunile și operatorii vizați!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE anunță că are în desfășurare investigații cu ACER, pe REMIT. Nu se pot prezenta informații privind motivația, sancțiunile și operatorii vizați!

O parte dintre investigațiile derulate de ANRE se desfășoară în colaborare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei – ACER, în baza reglementărilor REMIT și a protocolului încheiat cu ACER, precizează Autoritatea, urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la amenzi applicate unor furnizori pentru manipularea pieței energiei.

În vederea comunicării rezultatelor acestor investigații, care sunt inițiate la sesizarea ACER, este necesar să se parcurgă anumite etape de coordonare cu ACER. După finalizarea procedurilor necesare vă vom putea comunica aspecte publice privind motivația, sancțiunile și operatorii economici care au fost sancționați. În plus, şi în cazul investigațiilor care nu sunt inițiate la sesizarea ACER există anumite proceduri care trebuie îndeplinite înainte ca ANRE să poată comunica public, se prezintă în comunicarea ANRE.

În final, reprezentanții ANRE asigură de întreaga noastră disponibilitate și de faptul că se monitorizează și evaluează permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcționare a pieței de energie.

Potrivit informațiilor publicate de către Hotnews, în urma unor investigații, ANRE ar fi amendat patru furnizori de energie electrică pe motiv că au manipulat piața energiei electrice. Nova Power&Gas și Tinmar se apără și transmit că își vor demonstra nevinovăția în instanță.

Samar Ioniță, Director General Nova Power & Gas, a declarat; „Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente”.

Tinmar a transmis un punct de vedere cuprinzător, din care am preluat: “Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii. Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC , piaţă anonimă pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte. Vom dovedi în instanţă că însăşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *