ANRE a aprobat Regulamentul: Se reduc costurile și timpul pentru racordarea la sistemul de distribuție  a gazelor

Publicat pe Categorii Info, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori ANRE a aprobat Regulamentul: Se reduc costurile și timpul pentru racordarea la sistemul de distribuție  a gazelor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat Regulamentul pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Prin emiterea acestui Regulament se asigură reducerea timpului de realizare și de punere în funcțiune a racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, precum și reducerea costului racordării și de realizare a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale prin prisma introducerii competiției între operatorii economici autorizați ANRE, aleși de solicitanți, susțin reprezentanții Autorității.

Totodată, se prevede posibilitatea depunerii și/sau transmiterii cererii de racordare și a documentelor atașate prin e-mail, fax, poștă sau personal la sediul operatorului sistemului de distribuție a gazelor naturale.

ANRE va monitoriza activitatea operatorilor de distribuție a gazelor naturale, a operatorilor economici autorizați, precum și a verificatorilor de proiecte atestați care prestează în cadrul procesului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, se menționează într-un comunicat al Autorității.

Regulamentul aprobat de ANRE stabilește etapele şi condițiile de racordare a solicitanților la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, printr-un proces unitar, transparent și nediscriminatoriu și se aplică de către operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale, de operatorii economici autorizați în relația cu solicitanții care doresc racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale sau modificarea instalației de racordare, precum și de verificatorii de proiecte atestați care doresc să verifice documentațiile tehnice/proiectele tehnice aferente racordării, extinderii și/sau a redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale, după caz.

Potrivit ANRE, regulamentul permite creșterea competitivității în ceea ce privește modul de realizare a racordării, a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale prin reducerea timpilor de realizare. Acesta instituie posibilitatea realizării activităților de proiectare și execuție a lucrărilor din sistemul de distribuție a gazelor naturale prin intermediul operatorilor economici autorizați ANRE, precum și de verificare a documentațiilor tehnice/proiectelor tehnice de verificatori de proiecte atestați ANRE, în regim concurențial, fără o limitare a accesului pe piața a acestor tipuri de lucrări.

Noul regulament va intra în vigoare la data abrogării dispozițiilor privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul național de transport al gazelor naturale, a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuție a gazelor naturale și a Regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, cu modificările și completările ulterioare

În contextul evoluțiilor cadrului legislativ național, ANRE anunță că se află într-un proces de actualizare şi revizuire a cadrului legal necesar desfășurării activităților în sectorul gazelor naturale şi este necesară iniţierea demersurilor privind crearea noului cadru de reglementare privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Astfel, în concordanţă cu obiectivele prevăzute în programul de reglementări privind dezvoltarea unui cadru de reglementare orientat către consumator, prin Ordinul nr. 32/2017, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința de astăzi, 25.04.2017, Regulamentul pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *