ANRE avizează, pe 28 iulie, Licitaţia privind capacitatea de transport România-Ungaria pentru gazoductul BRUA

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential ANRE avizează, pe 28 iulie, Licitaţia privind capacitatea de transport România-Ungaria pentru gazoductul BRUA

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se întrunește mâine, 20 iulie, într-o ședință extraordinară, pentru a aviza propunerea Transgaz și a transportatorului maghiar privind demararea licitaţiei de contractare a capacităţii de transport pe relaţia România – Ungaria, în cadrul proiectului BRUA. Anunțul a fost făcut de Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii, la Conferința organizată de Energynomics pentru lansarea Raportului Energy Strategy Summit 2017. Termenul limită pentru demararea licitaţiei este 31 iulie.

„Acum este pasul întâi. Vedem cum îşi exprimă interesul părţile interesate pe relaţia România-Ungaria, însă eu sunt convins că va urma în 2018 şi componenta Ungaria-Austria. Şi pe noi ne-a surprins schimbarea de poziţie. Este rezultat al unei analize de eficienţă economică a investiţiei pe care Transgazul maghiar trebuia să o facă în calitate de contributor la proiectul BRUA. Pentru moment, au spus că investiţia nu are suficientă eficienţă economică dar, pentru a nu compromite proiectul, să demarăm licitarea de capacitate, astfel încât proiectul să nu iasă din timing-ul pe care l-a primit ca aprobare de proiect de interes comun de la Comisia Europeană şi, în acelaşi timp, părţile interesate să utilizeze conducta, să nu-şi piardă interesul. Angajamentele Comisiei rămân ferme şi discuţiile bilaterale avute cu reprezentanţii României şi Ungariei converg către o continuare la fel de solidă a proiectului. Nu avem motive de îngrijorare”, a  declarat Emil Calotă, la conferința Energynomics.

Potrivit unui anunț recent a Transgaz, BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *