Valoarea totală a contribuției facturată consumatorilor scade cu 28%, se menționează în Raportul de monitorizare a schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă pe trimestrul I 2015 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.
În trimestrul I al anului 2015, ANRE a analizat dacă, prin aplicarea schemei de sprijin pe perioada de evaluare 01.01.2014-31.12.2014, producătorii de energie electrică și termică în cogenerare au înregistrat o supracompensare. Supracompensarea determinată în cadrul acestei analize a totalizat 48.800,27 mii lei, potrivit datelor Autorității.
Cantitatea de energie electrică facturată consumatorilor finali a înregistrat o creștere nesemnificativă în trimestrul I 2015 față de trimestrul I 2014. Valoarea totală a contribuţiei facturată a înregistrat o scădere semnificativă în trimestrul I 2015 față de trimestrul I 2014, ca urmare a scăderii valorii bonusului datorat producătorilor, precum şi a scăderii contribuției pentru cogenerare în trimestrul I 2015 (0,01812 lei/kWh) față de trimestrul I 2014 (0,01838 lei/kWh).
Din comparația anului 2014 cu anul 2013 s-a observat că valoarea totală a contribuției facturată consumatorilor și furnizorilor exportatori scade cu 28%, în special datorită scăderii valorii contribuției pentru cogenerare în semestrul II 2014, față de anul 201, se concluzionează în raportul ANRE.
Schema de sprijin tip bonus este destinată promovării sistemelor de producere de energie electrică şi termică în cogenerare, pentru a încuraja noi investiții în tehnologia de cogenerare, precum și pentru realizarea de lucrări de înlocuire/reabilitare a instalațiilor existente. Bonusul este calculat ca diferenţă dintre costurile totale de producţie ale unei centrale de cogenerare echivalente, care produce energie electrică de înaltă eficiență (cu capacitatea instalată de 13,5 MW electrici şi 30 MW termici – în cazul celei pe bază de cărbune, respectiv de 30 MW electrici şi 31,5 MW termici – în cazul celei pe bază de gaze naturale), şi veniturile ce pot fi obţinute de aceasta utilizând preţul pe piaţă al energiei electrice, respectiv costul unitar al energiei termice rezultat pentru o centrală termică echivalentă de 30 MW termici – cea pe bază de cărbune, respectiv de 31,5 MW termici – cea pe bază de gaze naturale, diferenţă raportată la energia electrică livrată de centrala de cogenerare considerată. Bonusul nu se acordă instalaţiilor complet amortizate. Capacitatea electrică maxim instalată în centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, pe durata de aplicare a schemei, este de 4000 MW. După atingerea acestei limite, suplimentar celor aflate în schemă, se acordă sprijin numai pentru centralele de cogenerare de înaltă eficiență care înlocuiesc centrale de cogenerare existente.