ANRE: Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență nu se modifică de la 1 iulie

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE: Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență nu se modifică de la 1 iulie

ANRE a decis să nu modifice valoarea  contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, începând cu data de 1 iulie 2021. Aceasta se păstrează la nivelul aprobat prin Ordinul ANRE nr. 239/2020, de 0,01712 lei/kWh, exclusiv TVA, potrivit unei note a Autorității.

În baza prevederilor art. 12 din H.G. nr. 1215/2009, privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare, ANRE stabilește anual contribuția pentru cogenerare,pe baza costurilor și veniturilor realizate și a celor prognozate și poate să ajusteze la începutul semestrului al II-lea al fiecărui an

Prin aplicarea prevederilor Metodologiei de determinare și monitorizare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 117/2013, cu modificările şi completările ulterioare, a rezultat că valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, începând cu data de 1 iulie 2021, se păstrează la nivelul aprobat prin Ordinul ANRE nr. 239/2020, de 0,01712 lei/kWh, exclusiv TVA, se specifică în documentul ANRE.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Furnizorii facturează contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, pentru energia electrică livrată. Contribuția se evidențiază separat în factura de energie electrică, pe un rând distinct care conține denumirea produsului, cantitatea de energie electrică activă facturată, valoarea unitară a contribuției (prețul unitar) și valoarea totală a contribuției determinată ca produs dintre valoarea unitară (exprimată în lei/kWh), aprobată prin ordin al președintelui ANRE, și cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *