ANRE a elaborat noul Regulament pentru piața de certificate verzi. Din septembrie, regenerabilii și furnizorii sunt obligați să tranzacționeze pe piețe centralizate anonime a OPCOM

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE a elaborat noul Regulament pentru piața de certificate verzi. Din septembrie, regenerabilii și furnizorii sunt obligați să tranzacționeze pe piețe centralizate anonime a OPCOM
  • Piețele centralizate existente în prezent vor fi înlocuite cu piața centralizată spot de certificate verzi și piața centralizată la termen a contractelor bilaterale de certificate verzi

Din toamnă, regenerabilii și furnizorii sunt obligați să tranzacționeze certificatele verzi pe o piață centralizată anonimă a OPCOM. Conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2017 ce modifică Legea regenerabilelor, “începând cu 1 septembrie 2017, tranzacționarea certificatelor verzi este permisă numai producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie și operatorilor economici care au obligația prevăzută în Legea nr. 220/2008, în mod transparent, centralizat și nediscriminatoriu pe piețele centralizate anonime și/sau pe piața centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi administrate de OPCOM”.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a elaborat poiectul de ordin ce aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi  pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie și pentru modificarea unor acte normative. Acesta este supus consultării publice în regim de urgență, termenul de transmitere a observațiilor fiind de 10 zile de la data publicării pe site ANRE a documentului de discuție.

Prin urmare, piețele centralizate existente în prezent pe piața de certificate verzi – respectiv piața centralizată de certificate verzi și piața centralizată a contractelor bilaterale de certificate verzi – vor fi înlocuite cu piețele centralizate și anonime de certificate verzi, respectiv piața centralizată spot de certificate verzi și piața centralizată la termen a contractelor bilaterale de certificate verzi.

Noul regulament vine cu următoarele modificări:

  • tranzacționarea o singură dată a unui certificat verde între producător în calitate de vânzător și furnizor în calitate de cumpărător;
  • modificarea valorilor maximă și minimă de tranzacționare a certificatelor verzi;
  • continuarea derulării contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a certificatelor verzi încheiate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței, în sensul că acestea produc efecte juridice până la data expirării acestora, fără posibilitate de prelungire a acestora.

Piața de certificate verzi – PCV va fi formată din:

  • Piaţa centralizată anonimă spot de certificate verzi – PCSCV. Potrivit proiectului de ordin ANRE, aceasta va pune la dispoziţia participanţilor la piaţă un cadru concurenţial de tranzacţionare a CV transparent, nediscriminatoriu, cu lichiditate ridicată şi care oferă acestora un preţ de referinţă pentru încheierea contractelor bilaterale stabilit conform unor reguli predefinite. Această piață este anonimă, doar cu posibilitatea de a vedea ofertele celorlalți participanți (cantitate și pret), nu și identitatea lor. Tranzacționarea se face pe platforma on-line, cu posibilitatea de  modificare/retragere în timp real a ofertelor. Sesiunile de tranzacționare au loc în fiecare zi lucratoare.
  • Piaţa contractelor bilaterale de certificate verzi – PCBCV, care este împarțită în PCTCV( piaţa centralizată anonimă la termen de certificate verzi) și PCBCV-ND (piaţa contractelor bilaterale  negociate direct de certificate verzi). PCBCV este o piaţă compusă din piaţa centralizată anonimă la termen de certificate verzi şi piaţa contractelor bilaterale de CV încheiate prin negociere directă între producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice care beneficiază de sistemul de promovare, cu puteri instalate de cel mult 1 MW pe producător şi furnizorii clienţilor finali de energie electrică.

Potrivit specialiștilor din sectorul regenerabilelor, specula va fi eliminată în condițiile în care “un certificat verde poate face obiectul unei singure tranzacţii între producător în calitate de vânzător şi furnizor în calitate de cumpărător. Prin excepţie, producătorul de energie electrică din surse regenerabile angajat într-un contract bilateral cu un furnizor de energie electrică, care se află în situaţia de a nu realiza numărul de certificate verzi contractate, poate achiziţiona diferenţa de pe pieţele centralizate de certificate verzi, doar pentru a acoperi această diferenţă.”

PrimVicepreședintele PATRES, Martin Moise, a declarat, la Conferința InvesTenergy, că situația din piață s-ar putea îmbunătăți odată cu adoptarea normelor legislative care creează o piață anonimă a certificatelor verzi (CV). “În 2016, doar 0,06% din certificatele verzi au fost tranzacționate pe piața centralizată dedicată acestora, lucru anormal… Sperăm în adoptarea pieței anonime cât mai rapid”, a precizat reprezentantul PATRES.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.