- De la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității operatorilor de distribuție a energiei electrice va fi de 5,66%, față de 7,7% cât este în prezent. Membrii ACUE reclamă că noile reglementări descurajează investițiile în rețele și vor avea un impact negativ puternic asupra consumatorilor
Cu toate protestele distribuitorilor, de la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității operatorilor de distribuție a energiei electrice va fi de 5,66%, comparativ cu 7,7% cât este în prezent, conform noii Metodologii de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari, pentru cea de a patra perioadă de reglementare 2019-2023, aprobată de ANRE.
Distribuitorii de energie electrică, membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), reclamă că noile reglementări adoptate de ANRE vor avea un impact negativ puternic asupra consumatorilor, vor descuraja investițiile în modernizarea rețelelor și vor afecta calitatea serviciului. În replică, ANRE a transmis operatorilor: “Noua metodologie urmărește atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor şi mentenanţei necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor concesionari”.
La solicitarea expresă a unor distribuitori, Autoritatea face o concesie și operează o modificare la Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Potrivit unui nou Ordin ANRE, se menţin în BAR imobilizările corporale de natura clădirilor, utilizate ca sedii și puncte de lucru pentru activitatea de distribuție a energiei electrice, a căror folosinţă este cedată parţial terților prin contract de închiriere.
Unii dintre distribuitorii de energie concesionari deţin clădiri utilizate ca puncte de lucru pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice, care sunt închiriate parţial furnizorilor impliciţi, fără să existe o separare a mijlocului fix rămas în utilizarea operatorului de distribuţie faţă de partea închiriată. “Separarea în discuţie implică o analiză economică din partea operatorilor de distribuţie cu privire la costurile şi veniturile obţinute în această situaţie faţă de varianta rezilierii contractelor de închiriere şi redistribuirea personalului propriu al operatorilor. De asemenea, eventuala reziliere a contractelor de închiriere a spaţiilor implică o relocare a centrelor de relaţii cu clienţii ale furnizorilor impliciţi”, au informat distribuitorii ANRE, solicitând amânarea aplicării prevederilor specifice din Metodologie.
Ca urmare, Autoritatea decide să modifice Metodologia doar pentru situaţia clădirilor utilizate ca sedii și puncte de lucru pentru activitatea de distribuție a energiei electrice, a căror folosinţă este cedată parţial terților prin contract de închiriere. Astfel, cheltuielile de exploatare aferente acestora vor fi incluse în venitul reglementat, veniturile din închirierea imobilizărilor corporale de natura clădirilor urmând să fie corectate anual. Prin modificările propuse nu mai este necesară realizarea separării mijlocului fix utilizat ca punct de lucru pentru desfăşurarea activităţii de distribuţie faţă de partea de clădire închiriată, în cazul clădirilor care sunt închiriate parţial terţilor, precizează ANRE.
Noul proiectul de ordin ANRE este supus consultării publice, în regim de urgență, în perioada 29 noiembrie – 10 decembrie 2018.