ANRE modifică procedura privind schimbarea furnizorului de gaze naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE modifică procedura privind schimbarea furnizorului de gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a pregătit o nouă Procedura privind schimbarea furnizorului de gaze naturale de către clientul final. Aceasta stabileşte etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată datorate de clientul final furnizorului ce urmează a fi schimbat, datele ce pot fi solicitate de clientul final sau de furnizorul nou în procesul de schimbare, precum şi operatorii care sunt obligaţi să le furnizeze.

gazeProcedura nu se aplică în cazul preluării clientului final de către furnizorul de ultimă instanţă pentru furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță și în cazul cedării consumatorilor izolaţi tip A sau tip B, operatorului de distribuţie, concesionar al serviciului public de distribuţie din unitatea administrativ-teritorială în care aceştia sunt situaţi.

Procesul de schimbare a furnizorului se aplică în raport cu fiecare loc de consum al clientului final şi este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife pentru parcurgerea acestuia, se precizează în ordinul ANRE supus consultării publice.

Potrivit noii proceduri, operatorul are obligaţia să execute schimbarea efectivă a furnizorului în termen de maxim 21 de zile calendaristice, dar nu în mai puţin de 10 zile lucrătoare de la data primirii unei solicitări valide prin care se iniţiază această schimbare. Acesta are obligaţia de a acţiona ca un administrator neutru în schimbarea efectivă a furnizorului de gaze naturale, iar pentru iniţierea şi executarea acesteia în mod eficient şi în timp util, toate schimburile de informaţii între furnizorul nou, operator și furnizorul actual trebuie efectuate în format electronic automatizat.

În vederea alegerii unui furnizor nou şi încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale cu acesta, clientul final trebuie să facă o analiză comparativă între clauzele şi condiţiile de contractare oferite de furnizorii de gaze naturale. Lista operatorilor economici, titulari de licenţă de furnizare a gazelor naturale, este pusă la dispoziţia clientului final prin afişare pe website-ul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *