ANRE operează modificări în legislația secundară în linie cu noua lege a energiei și gazelor nr.155. Cum sunt sprijiniți producătorii de energie din surse regenerabile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE operează modificări în legislația secundară în linie cu noua lege a energiei și gazelor nr.155. Cum sunt sprijiniți producătorii de energie din surse regenerabile

O nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale, cu nr 155, este în vigoare de câteva zile și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vine deja cu modificări în legislația secundară.

Noul proiect de ordin cu schimbările aduse la Regulamentul privind modalitatea de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin utilizarea produselor care să asigure flexibilitatea tranzacționării este în consultare publică până pe 12 august.

Având în vedere modificările instituite de Legea nr. 155/2020, respectiv posibilitatea acordată producătorilor de energie din surse regenerabile de a varia cu până la 100% puterea orară, față de cantitatea ofertată în contract,  a fost modificat Ordinul președintelui ANRE nr. 64/2020, în vederea precizării explicite a acestui aspect, anunță ANRE.

Documentul prezentat de ANRE completează articolul referitor la opțiunea privind procentul de variație maximă a cantității orare față de valoarea prevăzută în ofertă. Astfel, acesta rămâne în procentul inițial stabilit de ANRE de 25 %, aplicabil tuturor participanților care inițiază oferte pe PCCB-LE-flex, respectiv nu mai mult de 100% pentru producătorii de energie din surse regenerabile, a decis Autoritatea.

Totodată, pentru a crește atractivitatea produselor flexibile, ANRE a hotărât să păstreze exclusiv prevederea potrivit căreia, în situația activării de către ofertantul inițiator a opțiunii privind variația puterii orare (conform caracteristicilor ofertei publicate), aceasta se realizează implicit, cantitatea de energie electrică din contract fiind reciproc notificată la operatorul pieței de echilibrare, conform prevederilor RPUPCD.

Totodată, a fost eliminată prevederea care stipula că se poate respinge motivate activarea opțiunii de variație a puterii orare, deoarece se consideră ca a fost acceptată prin semnarea contractului cu această opțiune.

PATRES a apreciat  modificarea cadrului legal de funcționare a pieței centralizate a energiei astfel încât aceasta să devină mai prietenoasă cu sursele regenerabile de energie. Printr-un nou amendament introdus în proiectul de lege, “ANRE va avea dreptul să aprobe introducerea și utilizarea de produse specifice în cadrul anumitor modalități de tranzacționare pe piața concurențială angro, pentru asigurarea unei flexibilității în încheierea tranzacțiilor cu energie electrică la termen, inclusiv cu profile flexibile de livrare adecvate producătorilor de energie din surse regenerabile”. PATRES și-a exprimat speranța că ANRE si OPCOM vor veni cu acele mecanisme, prin legislația secundară, care să permită o mai buna integrare a regenerabilelor. Fără astfel de mecanisme sau posibilitatea contractelor bilaterale directe de tipul PPA, investițiile noi sunt de neconceput și investitorii vor ocoli în continuare piața de energie din România, au precizat reprezentanții organizației patronale.

Ordinul președintelui ANRE prevede stabilirea unui cadru organizat pentru tranzacţionarea în regim concurenţial, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu a energiei electrice, respectiv:

–  modul de stabilire a ofertelor de vânzare sau de cumpărare a energiei electrice de către participanţi;

–  modul de organizare a licitaţiilor/sesiunilor de tranzacţionare;

– modul de stabilire a tranzacţiilor şi de contractare a energiei tranzacţionate;

–  modul de gestionare şi publicare a informaţiilor privind participanţii, ofertele şi tranzacţiile efectuate, prin punerea la dispoziția participanților a unei modalități de tranzacționare cu un grad sporit de flexibilitate, care să răspundă necesităților de tranzacționare a acestora și, totodată să descurajeze denunțarea de către una dintre părți a unui contract atunci când evoluțiile din piață ar stimula un astfel de comportament.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *