ANRE operează schimbări în procedura de soluționare a reclamațiilor. Vezi care sunt acestea

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE operează schimbări în procedura de soluționare a reclamațiilor. Vezi care sunt acestea
  • În 2023, au fost soluționate 25.797 reclamații, 15.939 au fost înregistrate în 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a soluţionat 25.797 de reclamaţii în domeniul energiei în anul 2023, iar în anul 2024 până în prezent s-au înregistrat 15.939 de reclamaţii privind activitatea furnizorilor/operatorilor de distribuţie/operatorilor economici din domeniul energiei.

Potrivit ANRE, principalele aspecte reclamate sunt neemiterea facturii aferente consumului de energie electrică, nerespectarea calității tehnice a energiei electrice, nerespectarea reglementărilor privind racordarea utilizatorilor la rețeaua de distribuție energie electrică, nerespectarea prevederilor standardului de performanță privind distribuția energiei electrice; nerespectarea termenului de răspuns la reclamațiile clienților etc.

Foto: Comitetul de reglementare al ANRE. Sursa: ANRE pagina de facebook

Creșterea numărului de reclamaţii, modificările de natură informatică intervenite în organizarea instituției, care au generat si schimbări în stocarea și arhivarea dosarelor reclamaţiilor, şi mai ales situaţiile din practică au determinat ANRE să opereze modificări la Procedura privind soluționarea reclamațiilor părților interesate în sectorul energiei. Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în data de 04.09.2024, Ordinul nr. 62/2024 prin care se modifică prevederi din Ordinul nr. 194/2020 referitor la această procedură.

ANRE vine cu precizări în atenția reclamanților:

  • Înainte de a adresa o plângere către ANRE, dacă aceasta priveşte activitatea unui prestator de servicii/de activităţi (furnizor/operator de distribuţie etc), reclamantul trebuie în prealabil să se adreseze spre soluţionare prestatorului de serviciu/activitate de a cărui prestaţie este nemulţumit.

Dacă aspectele reclamate nu vor fi soluționate/clarificate după ce reclamantul se adresează operatorului, acesta poate adresa ANRE o petiţie în acest sens, cu prezentarea tuturor aspectelor concrete sesizate şi cu anexarea documentelor justificative, astfel încât aceasta să poată fi înaintată structurii de specialitate, spre analiză și răspuns.

  • În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Procedura privind soluţionarea reclamaţiilor părţilor interesate în sectorul energiei:„(3)Petiţia/Sesizarea/Reclamaţia adresată ANRE trebuie să cuprindă cel puţin elementele de identificare ale solicitantului, ale participantului la piaţa de energie, descrierea speţei.
  • Conform art. 6 alin. (4) din procedura anterior menționată, reclamația adresată ANRE va fi însoțită de o copie a solicitării adresate prestatorului de servicii/activităţi și a răspunsului primit la reclamație.
  • Petițiile/reclamațiile se transmit prin intermediul rubricii dedicate “Petiții” pusă la dispoziție pe prima pagină a site-ului oficial www.anre.ro şi care poate fi accesată şi prin intermediul link-ului: https://spv.anre.ro/depune-petitie/. 

Toți participanţii la piaţa de energie din România au obligația de a respecta prevederile legale în domeniu, iar ANRE monitorizează constant respectarea acestor obligații astfel încât clienților finali să nu le fie încălcat drepturile prevăzute de lege, precizează Autoritatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *