ANRE: Piața de energie electrică se liberalizează complet de la 1 ianuarie 2021. Românii vor trebui să își aleagă furnizorii funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE: Piața de energie electrică se liberalizează complet de la 1 ianuarie 2021. Românii vor trebui să își aleagă furnizorii funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale
  • Scădere cu circa 2% la prețul reglementat la energie electrică pentru populație, de la 1 iulie. A doua jumătate a acestui an este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici

Tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanță obligați, care asigură 99.9 % din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți  casnici pentru care se aplică tarife reglementate, au scăzut în medie cu 1,89 %, raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, comunică ANRE.

În sedința Comitetului de reglementare al ANRE din data de 29.06.2020 au fost aprobate deciziile privind stabilirea preţului reglementat pentru energia electrică livrată și a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 de către producătorii S.N. Nuclearelectrica S.A., S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., OMV Petrom S.A. și Complexul Energetic Oltenia S.A., precum și ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță:   CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România,Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România și Tinmar Energy.

ANRE reamintește că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia, precizează ANRE într-un comunicat.

Pentru a veni în sprijinul clienților casnici în perioada următoare, ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligațiile furnizorilor de ultimă instanță și modalitățile de informare a clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Totodată, Autoritatea reamintește că, pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte și de a avea acces la cât mai multe informaţii în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurențial, a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicație web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”. Acest instrument, independent și necomercial, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip, poate fi accesat folosind link-ul https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele mobile. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.