ANRE sancționează “comportamentul neadecvat”. Două firme ale Arelco au rămas fără licențe de furnizare a energiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE sancționează “comportamentul neadecvat”. Două firme ale Arelco au rămas fără licențe de furnizare a energiei
  • ANRE, despre notificările transmise de Arelco Energy și Arelco Power: Nu sunt îndeplinite condițiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăți cu clienții finali

ANRE își afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanților la piața de energie, având toleranță zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creșterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora

Audit-300x1691-211x140

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis să sancționeze sever comportamentul neadecvat al participanților la piața de energie. În cadrul ședinței Comitetului de Reglementare al ANRE, care a avut loc ieri, 15 februarie,  a fost aprobată  retragerea Licenţelor nr. 1014 și nr. 1811, ale societăților ARELCO ENERGY SRL, respectiv ARELCO POWER SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, anunță ANRE printr-un comunicat.

Luând în considerare scrisorile primite de la cele două firme ale ARELCO, în zilele de 27 și 30 ianuarie 2017, prin care se notifică o incapacitate obiectivă de livrare a energiei la consumatorii finali, direcțiile generale de specialitate din cadrul ANRE au constatat că nu sunt  îndeplinite condițiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăți cu clienții finali, pentru a fi posibilă preluarea clienților finali respectivi de către furnizori de ultimă instanță.

Surse de pe piața energiei susțin că Arelco şi-a cerut deja insolvenţa. Reamintim că în prezentarea ANRE privind evoluția prețului de închidere al pieței pe PZU în luna ianuarie 2017, se precizează: „După data de 23 ianuarie, se înregistrează o creştere a ofertelor de cumpărare pe PZU ca urmare a faptului că, în data de 20 ianuarie, un Furnizor a notificat partenerii de tranzacţii că îşi reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017. Având în vedere faptul că Furnizorul avea încheiate contracte de furnizare cu 2 mari consumatori, precum şi faptul că desfăşurau o activitate intensă de trading cu un număr semnificativ de participanţi la piaţa angro de energie electrică, se constată o nouă etapă de accesare a PZU ca sursă de achiziţie a energiei electrice pentru partenerii lui”. Furnizorul, nimeni altul decât Arelco,  a invocat o motivație generală, de neacceptat pentru ANRE, cu referiri la criza energetică din România și Europa generată de temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă, coroborat cu prelungirea perioadei indisponibilității centralelor de producere importante, fără a expune concret implicațiile asupra activității sale pe piața angro din România, după cum a remarcat Autoritatea, fără să precizeze cine este Furnizorul în cauză.

Având în vedere incapacitatea societăților menționate de a continua activitatea de furnizare a energiei electrice la clienții săi finali, declarată de acestea în scrisorile adresate la ANRE; încălcarea unor clauze din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de societățile respective cu clienții lor finali; precum și situația că, potrivit condițiilor de aplicare prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 17/2015, prevederile acestei reglementări sunt aplicabile în cazul de suspendare, expirare sau de retragere a licenței, Comitetul de reglementare al ANRE, a aprobat retragerea Licenţelor nr. 1014 și nr. 1811, ale societăților ARELCO ENERGY SRL, respectiv ARELCO POWER SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, se precizează în comunicatul ANRE.

Prin această măsură, ANRE își afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanților la piața de energie, având toleranță zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creșterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora, susțin oficialii Autorității.

Astfel, Prin scrisoarea înregistrată la ANRE cu nr. 5522/27.01.2017, administratorul societății ARELCO POWER SRL a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condiţiile și evoluțiile pe piaţa energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor săi finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 17/2015.

Societatea ARELCO POWER SRL deţine Licenţa nr. 1014 pentru activitatea de furnizare a energie electrică, acordată prin Decizia ANRE nr. 1527/10.06.2011, cu modificările ulterioare, care mai este valabilă până la data de 16.06.2021.

Prin scrisoarea înregistrată la ANRE cu nr. 5521/27.01.2017, administratorul societății ARELCO ENERGY SRL a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condiţiile și evoluțiile pe piaţa energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor săi finali, prin aplicarea prevederilor din acelaşi Regulament.

Societatea ARELCO ENERGY SRL deţine Licenţa nr. 1811 pentru activitatea de furnizare a energie electrică, acordată prin Decizia ANRE nr. 1603/17.07.2015, cu modificările ulterioare, care mai este valabilă până la data de 17.07.2020.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *