Companiile de distribuţie de energie ar putea fi obligate să subcontracteze, prin licitaţie, gestionarea unor părți din reţele, scopul urmărit și declarat de autorități fiind acela de a se produce concurență care să conducă la scăderea tarifelor de distribuție.
Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, co ocazia conferinței de lansare a raportului pentru 2015 al instituţiei pe care o conduce.
În opinia sa, marii operatori care deţin în prezent monopolul pe zona de distribuţie a energiei ar trebui să împartă zona pe care activează şi să scoată la licitaţie acele părţi de reţea, pentru ca mai multe companii să se poată ocupa de managementul reţelei. „Este inițiativa ANRE ca, pe o perioadă de reglementare, cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, să fie obligaţi ca bucăţi, zone din aria pe care o gestionează ei să fie scoase la licitaţie către alţi operatori. Este o idee pe care o analizăm împreună cu reglementatorul”, a explicat Chiriţoiu.
După ce ANRE a respins cererea de a obține licența de distribuție a energiei, în urmă cu o lună, grupul RCS & RDS a acţionat în instanţă Guvernul, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuţie ale Enel (Muntenia, Banat şi Dobrogea), precum şi filiala de distribuţie Electrica Distribuţie Nord, pe motiv că legislaţia nu permite intrarea pe piaţă a altor operatori de distribuţie a energiei decât cei existenţi în prezent.
În luna septembrie 2015, RCS&RDS a solicitat licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.
ANRE: Concesionarii trebuie să scoată la licitație activitatea de operare a rețelei de distribuție
„Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitaţie”, a declarat recent Niculae Havrileţ, președintele ANRE.
„Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.r.)”, a completat Havrileţ.