ANRE simplifică raportările obligatorii pentru participanții la piața energiei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE simplifică raportările obligatorii pentru participanții la piața energiei
  • La solicitarea operatorilor, s-a stabilit o etapă de tranziție în ce privește implemetarea noii metodologii de monitorizare a pieței de gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei lucrează la simplificarea activității de raportare pentru participanții la piața energiei. Constatând că numărul operatorilor economici care desfășoară activitate în ambele sectoare – energie electrică și gaze naturale – este în creștere, ANRE își propune să vină în întâmpinarea acestora, asigurându-le premisele pentru simplificarea activității și o mai ușoara înțelegere a procesului de raportare, argumentează Autoritatea, care întocmește lunar rapoarte publice de monitorizare pentru creșterea transparenței pieței de energie electrică și gaze naturale.

Totodată, ANRE va armoniza metodele de lucru pentru monitorizarea piețelor de energie electrică, respectiv gaze naturale, inclusiv forma de prezentare a metodologiilor.

Un proiect de Ordin ANRE prin care se realizează revizia Metodologiei de monitorizare a pieţei de gaze naturale este, din nou, în consultare publică.

La solicitarea operatorilor, luând în considerare și termenele de implementare previzionate cu privire la implementarea noului Sistem informatic integrat, a rezultat ca necesară prevederea unei etape de tranziție în ce privește implemetarea metodologiei de monitorizare a pieței de gaze naturale, prezintă ANRE.

Având în vedere cerințele aplicării cadrului european de reglementare privind integritatea şi transparența pieței angro de energie, revizia metodologiei de monitorizare precizează rolurile titularilor licenței de administrare a piețelor centralizate şi ale operatorului de transport şi sistem (OTS) în ceea ce priveşte modul de identificare şi analiză a posibilelor situaţii de abuz de piaţă, precum şi modalităţile de aducere la cunoştinţa ANRE, se precizează în nota de fundamentare a proiectului supus consultării publice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *