ANRE simplifică procedura de racordare la rețeaua electrică. Se elimină obligația utilizatorului de a transmite operatorului de rețea PUZ-ul și PUD-ul dacă acestea au fost solicitate prin certificatul de urbanism

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE simplifică procedura de racordare la rețeaua electrică. Se elimină obligația utilizatorului de a transmite operatorului de rețea PUZ-ul și PUD-ul dacă acestea au fost solicitate prin certificatul de urbanism
  • Proiect de Ordin ANRE, în consultare publică în procedură de urgență pentru deblocarea unor situații apărute în procesul de racordare

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei simplifică procedura de racordare la rețeaua electrică a locurilor de consum și/sau de producere aparţinând acestora, facilitând accesul la rețea prin eliminarea barierelor de natură birocratică.

Un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public vine în sprijinul operatorilor simplificând activitatea de racordare la rețelele electrice de interes public a utilizatorilor din punct de vedere al documentelor solicitate pentru soluționarea cererilor de racordare.

Urmare a  aspectelor semnalate de solicitanții racordării la rețea, ANRE a eliminat documentele ce conțin informații redundante. Așadar, documentul supus consultării publice are în vedere eliminarea obligației utilizatorului de a transmite operatorului de rețea, prin documentația anexată cererii de racordare, planul urbanistic zonal (PUZ) aprobat sau planul urbanistic de detaliu (PUD) aprobat, dacă acestea au fost solicitate prin certificatul de urbanism.

ANRE explică: Măsura propusă este justificată de prevederile Ordinului ANRE nr. 164/2020 pentru aprobarea contractelor-cadru de racordare la reţelele electrice de interes public conform cărora utilizatorul are obligația ca până la data încheierii contractului de execuţie a instalaţiei de racordare să obțină autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de producere şi/sau de consum, inclusiv a instalaţiei de utilizare. Totodată, autorizația respectivă se obține pe baza documentaţiei tehnice – D.T. care include planurile urbanistice, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (1) și cele ale Anexei nr. 1 – Conținutul-cadru al documentaţiei tehnice D.T. din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările și completările ulterioare, republicată.

Noile prevederi din proiectul de ordin, aflat în consultare publică, au scopul de a debloca situațiile apărute în practică în procesul de racordare la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și/sau producere ale utilizatorilor conform prevederilor Regulamentului.

Pentru acest proiect de reglementare, ANRE are în vedere aprobarea în procedură de urgență deoarece modificările propuse conduc la deblocarea unor situații apărute în procesul de racordare urmare a cărora au fost primite la ANRE sesizări din partea utilizatorilor. De asemenea, urgența este justificată și de faptul că eliminarea documentelor redundante contribuie la debirocratizarea procesului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *