ANRE umblă, din nou, la tarifele de distribuție: scăderi între 3,8% și 9,4% în 2017. Factura la energie pentru populație, redusă cu 2% de la 1 ianuarie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE umblă, din nou, la tarifele de distribuție: scăderi între 3,8% și 9,4% în 2017. Factura la energie pentru populație, redusă cu 2% de la 1 ianuarie

Pentru al doilea an consecutiv, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a umblat la tarifele de distribuție, operând reduceri cu până la 9,4%.

distributie

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 14 decembrie 2015, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017”, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, față de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,4%, anunță ANRE.

Astfel, Enel Distribuție Banat va reduce tarifele de distribuție pentru consumatorii casnici cu 9,04%, Enel Distribuție Muntenia, cu 8,37%, FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord cu 7,92%, Enel Distribuție Dobrogea, cu 6,36%, FDEEE Electrica distribuție Transilvania Nord cu 5,98%, CEZ Distribuție cu 4,55%, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud, cu 3,87% și E.ON Moldova Distribuție cu 3,80%.

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuție va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuție, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări și că va avea un efect antiinflaționist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, precizează ANRE.

Urmare a deciziilor ANRE, factura finală pentru populație va scădea cu circa 2% de la 1 ianuarie., potrivit declarațiilor reprezentanților Autorității.

Totodată, Comitetul de reglementare al instituției a aprobat și Ordinul pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate precum și a condițiilor de aplicare a tarifelor reglementate și a tarifelor Componenta de Piață Concurențială.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanță clienților casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu cca. 6,47 % față de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuție a energiei electrice aprobate în ședința de astăzi, precum și reducerii prețului de achiziție a energiei electrice din contractele reglementate”, se menționează în comunicatul ANRE. În prezent, din energia consumată de populație, 30% are preț reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piața liberă de energie.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *