ANRE vine în sprijinul prosumatorilor. Procesul de racordare la rețelele electrice – mai rapid și mai ușor. Noile reguli, în consultare publică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE vine în sprijinul prosumatorilor. Procesul de racordare la rețelele electrice – mai rapid și mai ușor. Noile reguli, în consultare publică

Pentru prosumatori, procesul de racordare va dura mai puțin și va fi mai facil. ANRE a stabilit regulile pentru racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor care dețin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum. Un proiect de ordin ANRE este în consultare publică.

Pentru a veni în sprijinul viitorilor prosumatori, deținători ai unui loc de consum și de producție nou, ANRE a considerat necesară și utilă detalierea procesului de racordare. De asemenea, pentru eficientizarea procesului de racordare a acestei categorii de utilizatori ai rețelei electrice, Autoritatea a avut în vedere și scurtarea anumitor termene aferente etapelor de racordare.

Sursă foto: Casa EFdeN

Alte reguli stabilite de ANRE:

  • Pentru situația unui loc de consum existent la care se racordează instalații de producere a energiei electrice cu puteri instalate de până la 27 kW pe loc de consum, utilizatorul notifică operatorul de distribuție cu privire la instalarea generatoarelor respective și depune un minim de documente în vederea analizării necesității modificării instalației de racordare existente.
  • În situația în care nu este necesară modificarea instalației de racordare existente, operatorul de distribuție actualizează certificatul de racordare existent fără a mai fi necesară o cerere în acest sens din partea utilizatorului, în baza documentelor prezentate de utilizator la notificare, a unui set de documente referitoare la instalația de producere racordată în instalația de utilizare existentă și a procesului verbal de recepție la punerea în funcțiune a acesteia, se specifică în nota de fundamentare a ordinului ANRE. Operatorul de distribuție are obligaţia să actualizeze şi să transmită utilizatorului certificatul de racordare în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data procesului verbal de recepţie a punerii în funcţiune a instalaţiilor de producere a energiei electrice.
  • În situația în care, din analiza documentelor puse la dispoziție de utilizator la notificare, rezultă ca fiind necesară modificarea instalației de racordare existente, se procedează la emiterea unui nou aviz tehnic de racordare și se urmează parțial procedura stabilită pentru un loc de consum și de producere nou.

În proiectul de ordin ANRE se face precizarea că în certificatul de racordare se menționează calitatea de prosumator.

Potrivit prevederilor Legii 220/2008, operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum în conformitate cu prevederi specifice emise de ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.