Anunț de la Casa Albă: SUA va construi în România prima centrală cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Proiectul va asigura 6.000 locuri de muncă în primă fază

Publicat pe Categorii Business, Energie, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Anunț de la Casa Albă: SUA va construi în România prima centrală cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Proiectul va asigura 6.000 locuri de muncă în primă fază
  • Nuclearelectrica: România are potențialul de a dezvolta prima centrală bazată pe reactoare mici modulare din Europa
  • Mai multe detalii vom afla joi, 4 noiembrie, în cadrul conferinței de presă organizată de NuScale și SNN

Potrivit unui anunț de la Casa Albă, Președintele SUA Joe Biden și președintele României Klaus Iohannis anunță astăzi planurile de construcție a unei centrale de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, în parteneriat cu US NuScale Power.

Acordul comercial va include o centrală tip NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România. Pe măsură ce proiectul se va dezvolta, numărul locurilor de muncă este estimate că va crește la 30.000 SUA și România.

“Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia americană în fruntea cursei mondiale pentru implementarea SMR”, informează administrația americană.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a comunicat: Președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis vor face astăzi un anunț important pentru viitorul energiei din țara noastră! România în parteneriat cu SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România. Mâine voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi alături de Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunțat de cei doi șefi de stat.În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.

Cu ocazia întâlnirii liderilor, oficialilor guvernamentali, asociațiilor non-guvernamentale și oamenilor de știință la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, NuScale Power, prima și singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, și Nucleaelectrica, producătorul român de energie nucleară, au convenit să colaboreze pentru a avansa tehnologii de producere a energiei curate în Europa. În urma parteneriatului, România are potențialul de a dezvolta prima centrală bazată pe reactoare modulare mici din Europa. Aceasta cooperare se bazează pe acordul interguvernamental semnat între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Energiei din România, se precizează într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Pentru a marca acest anunț, companiile vor organiza un eveniment de presa care va fi transmis live, atât pe canalele de socializare NuScale, cât și pe cele ale Nuclearelectrica, joi, 4 noiembrie, 2021. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, președintele și directorul general al NuScale Power, John Hopkins, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, Justin Friedman, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, vor face declarații în timpul evenimentului. Alți oficiali guvernamentali din Statele Unite și România vor fi, de asemenea, prezenți.

Nuclearelectrica a semnat, în martie 2019, un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltarii, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca  o potențială soluție pe termen lung pentru România.

Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de noua generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare, se precizează într-un comunicat al SNN. “

“NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleara sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”, a precizat John Hopkins, Președinte și Director General al NuScale.

“Ca singur producător de energie nucleară în România, vedem un potențial crescut în tehnologia SMR datorită energiei produse curate, sigure și accesibile ca preț“, a spus Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica. “Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor și necesităților energetice ale României”.

În august 2020, NuScale a intrat ân istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR. Compania mentine un ritm accelerat al programului sau de dezvoltare si comercializare a tehnologiei sale SMR.

Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.