Anunț de ultimă oră: CEZ Group a decis, în doar 13 luni, vânzarea celor 7 companii din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacția trebuie aprobată de Autoritatea Europeană Antitrust și CSAT

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Anunț de ultimă oră: CEZ Group a decis, în doar 13 luni, vânzarea celor 7 companii din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacția trebuie aprobată de Autoritatea Europeană Antitrust și CSAT
  • CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-și portofoliul de servicii energetice

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”), a anunțat după miezul nopții CEZ România printr-un comunicat. Activele constau în 7 companii, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac. MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață.

Documentele tranzacției au fost semnate ieri, 22 octombrie. Încheierea tranzacției va fi supusă aprobării Autorității Europene Antitrust și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România.

CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-și portofoliul de servicii energetice, anunță compania. Va continua activitatea de trading de energie, prin firma CEZ Trade și cea de servicii energetic, prin High-Tech Clima.

Procesul a fost unul destul de scurt ca durată, fiind îngreunat și de starea de urgență stabilită în România din cauza pandemiei de coronavirus când vânzarea de active a fost sistată. Astfel, vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare.

Consorțiul românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE nu a convins cu oferta angajantă pentru întreg perimetrul în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ România.

CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață. MIRA este un investitor pe termen lung cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii esențiale de electricitate la nivel mondial. În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

Interesul față de activele CEZ a fost unul ridicat, susuține CEZ România. În ciuda dificultăților aduse de COVID-19, CEZ și Société Générale au păstrat un nivel ridicat de competitivitate în această tranzacție. MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, așa cum o confirmă opinii independente de specialitate. Tranzacția trebuie să fie aprobată de Directoratul European General pentru Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se specifică în comunicat.

Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA, a declarat: „România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”.

Ondrej Safar, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România, a afirmat: „Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialişti de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susţinerea transformării digitale şi urmărirea unei strategii care a pus in centrul atentiei clientul. Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului”.

Société Générale (împreună cu grupul de companii Komerční banka și BRD – Groupe Société Générale) a fost Consilierul Financiar Exclusiv al CEZ Group pe parcursul acestui proces. Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

Despre Grupul CEZ în România

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de  1,1 miliarde Euro şi conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Începând cu 2018, CEZ ESCO România oferă soluții de eficiență energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanță la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluții de încălzire, de răcire și/ sau alimentare cu energie).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *