Anunț oficial de la ANRE: Amenzi record de 537 milioane lei pentru EFT Furnizare, Freepoint Commodities Europe, Nova Power & Gas și Tinmar Energy. Ministrul Burduja: Un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Anunț oficial de la ANRE: Amenzi record de 537 milioane lei pentru EFT Furnizare, Freepoint Commodities Europe, Nova Power & Gas și Tinmar Energy. Ministrul Burduja: Un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea

Este oficial. ANRE a confirmat că a aplicat amenzi contravenționale din cifra de afaceri pentru 4 operatori din sectorul energetic. Aceasta la doar o zi după ce a anunțat că are în desfășurare investigații cu ACER, pe REMIT și că nu se pot prezenta informații privind motivația, sancțiunile și operatorii vizați! Iar Ministerul Energiei a transmis un comunicat în același timp cu ANRE, pe tema amenzilor aplicate de Autoritate celor patru furnizori (traderi) care au manipulat piața energiei electrice, amenzi care au atins niveluri record.

În comunicatul ANRE se precizează: Comitetul de Reglementare a aprobat în unanimitate în data de 19.01.2024 sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din  sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale  specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.   Această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE,  la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și  transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigaţi, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49  lei, după cum urmează:

➢ EFT FURNIZARE S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de  manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma  tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a  contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPCOM. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că, operatorul economic licențiat EFT  FURNIZARE S.R.L., printr-un număr de 6 tranzacții încheiate cu operatorii  economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și  FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de  manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip  wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip  A – B  – A”,  încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea  manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în  coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. 

Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE  nr. 80/19.01.2024,  operatorul economic EFT FURNIZARE S.R.L. fiind sancționat contravențional,  cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei.

➢ FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP a fost investigat ca urmare a  suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie  electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă  continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de  tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPCOM. În urma  analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile  efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de  spălare tip  A – B  – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare  la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro  de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același  act normativ. 

Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE  nr. 81/19.01.2024 operatorul economic FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP fiind  sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 22.917.465,30 lei.

➢ NOVA POWER & GAS S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de  manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma  tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a  contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPCOM. În urma analizei și  finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat NOVA  POWER & GAS S.R.L., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul  economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de  manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip  A – B  – A”,  încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în  coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE  nr. 82/19.01.2024,  operatorul economic NOVA POWER & GAS S.R.L. fiind sancționat  contravențional, cu amendă în cuantum de 100.106.676,12 lei.

➢ TINMAR ENERGY S.A. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare  sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPCOM. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip  A – B  – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE  nr. 83/19.01.2024, operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

În final, ANRE precizează că amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituie  integral ca venit la bugetul de stat. În comunicatul Ministerului Energiei, ministrul Sebastian Burduja precizează: „Cei care încalcă prevederile legale și afectează piața de energie trebuie să răspundă exemplar. Amenzile record aplicate celor patru societăți, de peste 537 de milioane lei, trebuie să fie un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea. De la preluarea mandatului am avut un dialog constant și pozitiv cu ANRE privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De asemenea vreau să garantez că voi rămâne deschis pentru toate sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații și le înaintăm cu prioritate în atenția ANRE. De altfel, e-mailul meu este public, sebastian.burduja@energie.gov.ro, și vă garantez că acordăm maximă atenție fiecărei plângeri primite. Îmi respect astfel angajamentul de a oferi românilor o energie sigură și la un preț corect. Sunt și voi rămâne un aliat al consumatorilor și tuturor investitorilor corecți din piața energ


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *