Anunț Transelectrica: Se testează noul sistemul informatic al Pieței de Echilibrare pentru asigurarea condițiilor de decontare la un interval de 15 minute. Compania insistă la participanții la piața energiei să introducă zilnic cât mai multe date pentru a obține rezultate cât mai concludente la testări

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Anunț Transelectrica: Se testează noul sistemul informatic al Pieței de Echilibrare pentru asigurarea condițiilor de decontare la un interval de 15 minute. Compania insistă la participanții la piața energiei să introducă zilnic cât mai multe date pentru a obține rezultate cât mai concludente la testări

Transelectrica anunță participanții la piața la piața de echilibrare și PRE-uri că se testează noul sistemul informatic al Pieței de Echilibrare, după ce au fost actualizate și modificate aplicațiile pentru adaptarea acestora la noul interval de decontare de 15 minute: “Vă informăm că mediul de testare https://www.markets-test.transelectrica.ro/Cfrmset.asp al sistemului informatic al Pieței de Echilibrare este disponibil pentru testarea propriilor aplicații dezvoltate la încărcarea formatelor necesare asigurării condițiilor de decontare a dezechilibrelor PRE la un interval de 15 minute”.

La cererea operatorilor din energie, ANRE a decis să amâne decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie cu o lună: se va aplica cu data de 1 februarie 2021, nu cu 1 ianuarie cum stabilește Ordinul 63/2020. Luna ianuarie este, astfel, dedicată în întregime testelor și corecțiilor necesare, precum și diseminării rezultatelor acestora către toate părțile implicate în aplicarea trecerii la decontarea la 15 minute, după cum au precizat reprezentanții Transelectrica.

Potrivit anunțului companiei, în modulul de Piață de Echilibrare, participanții la piață pot transmite/modifica/anula zilnic informații cu rezoluția de 15 minute pentru:

– notificări fizice ale producției/consumului planificat, ținând seama, inclusiv de tranzacțiile pe Piața Intrazilnică;

– notificări fizice corespunzătoare Schimburilor Bloc cu alte PRE din zona internă de tranzacționare;

– declarații de disponibilitate pentru unitățile dispecerizabile deținute;

– oferte zilnice pentru unități dispecerizabile.

Transelectrica insistă la participanții la piața de echilibrare și PRE-uri să introducă zilnic cât mai multe date pentru a obține rezultate cât mai concludente la testarea funcționalităților privind selectarea în ordinea de merit, confirmarea tranzacțiilor, determinarea prețurilor marginale etc.

Alte precizări utile din anunț:

  • În modulul de Servicii Tehnologice de Sistem se va testa modul de ofertare a rezevelor, desfășurarea licitațiilor și generarea rapoartelor pentru rezoluția de 15 minute.
  • În modulul de Alocare de Capacitate se va testa modul de ofertare și de notificare la rezoluție de 15 minute a Schimburilor Bloc pentru zona externă de tranzacționare (export și import), pe fiecare graniță astfel:
  • Zilnic sunt organizate licitațiile zilnice pe granița cu Bulgaria și licitațiile intrazilnice pe granița cu Serbia;
  • Zilnic puteți încărca în baza dreptului de capacitate deținut notificările Schimburilor Bloc pentru zona externă de tranzacționare (export și import), pe fiecare graniță și sens.

Notificarea la rezoluție de 15 minute a Schimburilor Bloc pentru zona externă de tranzacționare (export și import) se va transmite cu valori egale într-un interval orar pe toate granițele și pentru toate orizonturile de timp, până la armonizarea de reguli noii cu fiecare OTS vecin, precizează Transelectrica.

Pentru diverse informaţii suplimentare şi probleme apărute la testarea formatelor cu rezoluție de 15 minute, vă rugăm să utilizaţi adresa de e-mail ope@transelectrica.ro.

În contextul procesului de pregătire a trecerii la intervalul de decontare (ID) de 15 minute în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 63/2020, Transelectrica a informat, luna trecută, toți participanții la piață că derulează în prezent mai multe acțiuni tehnice și organizatorice, respectiv:

• Actualizarea și modificarea aplicațiilor sistemului informatic al Pieței de Echilibrare pentru adaptarea acestora la noul interval de decontare. În acest context, am inițiat un proces de testare a funcționalităților acestor aplicații, în vederea verificării și validării modulelor aferente administrării Pieței de Echilibrare, alocării de capacitate transfrontalieră și administrării licitațiilor pentru serviciile tehnologice de sistem. Toate aceste dezvoltări și modificări din cadrul sistemului informatic au un impact semnificativ atât din punct de vedere comercial, cât și operațional, ele asigurând operarea corespunzătoare a piețelor de energie administrate de către CNTEE Transelectrica SA și siguranța în funcționare a SEN;

• Implementarea de noi funcționalități în cadrul sistemului informatic al Pieței de Echilibrare, cum ar fi funcții de schimb electronic de fișiere (de tip „web service”) sau alarme suplimentare în cazul dispozițiilor de dispecer, funcționalități care au fost solicitate de către o parte dintre participanții la piață;

• Derularea, împreună cu Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM S.A., a unor întâlniri cu operatorul de piață și cu cel de sistem din Ungaria, în vederea introducerii în cadrul Pieței Intrazilnice Cuplate (SIDC) a produselor cu rezoluție de 15 minute pe granița România – Ungaria;

• Derularea unor teste pentru schimbul de fișiere dintre sistemul informatic al Pieței de Echilibrare și sistemul de conducere prin dispecer EMS – SCADA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *