APCE semnalează: Prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”! ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential APCE semnalează: Prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”! ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor
  • APCE solicită Guvernului României eliminarea din OUG163 /2022 a articolului 21 (pct 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor

Prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”, semnalează Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.

„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce așa numita “taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, susține APCE, ]ntr-un comunicat.

Dan Pirsan, Președinte APCE: “Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul și ANRE nu intenționează să aplice “taxa pe soare”?  Sunt costuri inutile pentru prosumatori”.

Potrivit reprezentantului APCE, aceasta este o acțiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. “Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență intenția de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenției Guvernului și ANRE de a introduce această taxă absurdă”.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalații. Din sutele de imagini primite, au fost identificate două situații:

• în unele cazuri a fost instalat un “bloc de măsură sigilabil”;

• în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcționale.

Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construiește în perioada în care Guvernul și Ministerul Energiei neagă intenția de a introduce “taxa pe soare”, se precizează în comunicatul transmis InvesTenergy.

Taxă pe soare din 2026?

În declarațiile oficiale, reprezentanții Guvernului și ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Aceasta afirmație este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP, etc) și cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acțiune agresivă și nejustificată față de prosumatori. Nu este normal să taxam autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată, se precizează în comunicatul Asociației.

O altă temă falsă, potrivit APCE, promovată de autorități a fost aceea că introducerea “taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Asociația a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar și fără echivoc: “România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare”.

APCE solicită Guvernului României eliminarea din OUG163 /2022  a articolului 21 (pct 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *