Asociația Energia Inteligentă candidează pentru a deveni membru al Asociației Europeană a Consumatorilor

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Asociația Energia Inteligentă candidează pentru a deveni membru al Asociației Europeană a Consumatorilor

Asociația Energia Inteligentă vrea să intre în Asociația Europeană a Consumatorilor. În urma demersurilor inițiate anul trecut de a deveni membru al Asociației Europene a Consumatorilor (BEUC), AEI a primit acceptul de pregăti documentația necesară în vederea depunerii candidaturii pentru a deveni membru al acestei prestigioase asociații europene.

Asociația Europeană a Consumatorilor (BEUC) reunește asociatii de protectie a consumatorilor din 32 de țări europene. BEUC are rolul de a reprezenta interesul și de a apăra interesele consumatorilor europeni.

Scopul BEUC este de a face consumatorii încrezători în piața unică europeană. BEUC oferă oamenilor acces la informații imparțiale, pentru a le permite să aibă drepturi executorii și să fie conștienți de aceste drepturi și să ofere opțiuni de despăgubire pe care le pot folosi atunci când ceva nu merge bine. Politica consumatorilor a abordat multe provocări de-a lungul deceniilor. Unele rămân astăzi: tratament nedrept, înșelăciuni, produse care nu respectă așteptările sau care sunt de-a dreptul periculoase. Au apărut și noi provocări: criza climatică, criza COVID 19 și creșterea inteligenței artificiale. BEUC consideră că sunt necesare politici UE bine gândite pentru a aborda aceste provocări și pentru a îmbunătăți calitatea vieții generațiilor actuale și viitoare.

BEUC pledează cu tărie pentru a pune interesul consumatorilor la baza schimbărilor sistemice în modul în care producem și consumăm, asigurându-ne în același timp grupurile vulnerabile (copii, vârstnici și grupuri cu venituri mici).

Asociația Energia Inteligentă este una dintre cele mai active asociații din domeniul energiei și singura care și-a propus protejarea consumatorilor de energie din România Acest demers început în urmă cu 5 ani de zile, atunci când liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi.

Reprezentanții Asociației au organizat în perioada 2015-2020, în 22 de localități, Campanii Preț Corect la Gaze, cu participarea a circa 1200 de persoane prezentând oamenilor aspectele practice care stau la baza întocmirii unui contract de cumpărare gaze și care sunt elementele de care trebuie să se ferească. Asociația a acționat în această perioadă susținând că ”Piața liberalizată a gazelor naturale și energiei electrice fără consumatori informaţi, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acţioneze responsabil, prudent şi fără a se lăsa constrânşi, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român”.

Întălnirile cu consumatorii de gaze, societăți comerciale și instituții publice la Timișoara, Suceava, Tg Mureș, Hunedoara, Botosani, Bucuresti, Craiova, Brasov, Campulung Muscel, Ploiesti, Galati, Sibiu, Dej, Tg Jiu etc. au avut ca și scop prezentarea unei analize corecte a procesului de liberalizare, mai ales din prisma consumatorului, cu tratarea corectă şi completă a consecinţelor şi limitarea speranțelor intangibile pentru crearea unei piețe echitabile.

Asociația Energia Inteligentă a fost singura entitate din România care a dus în primăvara lui 2020 o Campanie Media pentru informarea și pregătirea consumatorului de gaze naturale pentru momentul liberalizării pieței de gaze. De asemenea Asociația Energia Inteligentă a fost prima entitate din România care a sesizat în luna decembrie 2020 lipsa de informare despre liberalizarea pieței de energie electrică și modul defectuos în care a fost pregatită această liberalizare și a solicitat amânarea acestui process pe termen limitat cu informarea și diseminarea corespunzătoare în vederea unui process corect de liberalizare a pieței de energie electrice,


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *