Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze se adresează Guvernului: OUG 114 descurajează puternic viitorul investițiilor offshore și onshore în România. Cere abrogarea cât mai rapidă a mai multor articole din actul normativ

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze se adresează Guvernului: OUG 114 descurajează puternic viitorul investițiilor offshore și onshore în România. Cere abrogarea cât mai rapidă a mai multor articole din actul normativ

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze atrage atenția autorităților române asupra efectelor nocive ale schimbărilor legislative introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 pentru producătorii de gaze din România.

Asociația a transmis o scrisoare Premierului Viorica Dăncilă și Ministrului Energiei Anton Anton în care își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește plafonarea prețului pentru gazul produs pe piața internă și obligația de vânzare pentru producătorii români. Scrisoarea este semnată de
François-Regis Mouton, Director Regional European al IOGP.

Plafonarea prețului gazelor și obligațiile de vânzare elimină, în esență, conceptul de piață liberă a gazului în România, cu impact și asupra regiunii. Aceste măsuri descurajează puternic viitorul investițiilor offshore și onshore în România, se specifică în scrisoare. Mouton spune că România are potenţialul de a deveni al treilea producător de gaze naturale din Europa datorită rezervelor din Marea Neagră, dar numai dacă ar pune în practică un cadru politic adecvat.

Conform Asociației, OUG 114 va avea afecta și eforturile de investiții în coridoarele de infrastructură din regiune. Astfel de investiții vor fie extrem de greu de justificat sau de finanțat fără posibilitatea de a tranzacționa în mod liber gazul peste granițe, în conformitate cu cel de-al treilea pachet energetic al UE.


François-Regis Mouton,Director Regional European al IOGP. Sursă foto: Twitter

IOGP cere Guvernului abrogarea cât mai rapidă a mai multor articole introduse prin OUG 114, precum și reducerea contribuţiei către ANRE.

Companiile membre ale IOGP produc peste 85% din gazele şi petrolul Europei. Asociația sprijină o piaţă energetică internă a Europei, în care gazele şi petrolul pot circula liber peste graniţe. ExxonMobil, Chevron, OMV, KazMunayGas sunt câteva exemple de companii membre ale Asociației.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *