Asociaţiile din industria regenerabilelor, revoltate pe noua cotă de certificate verzi de 12,15%, stabilită de ANRE

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Asociaţiile din industria regenerabilelor, revoltate pe noua cotă de certificate verzi de 12,15%, stabilită de ANRE

Asociaţiile ce reprezintă industria energiei regenerabile reclamă, la unison, noua cotă anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Noua cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi a fost stabilită şi publicată azi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, fiind de 12,15% faţă de 17% cât era iniţial stabilit în Legea 220..

images
Menţinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, care în ultimele luni au fost puşi în fața unei situații fără precedent: pe Piața Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacționat niciun certificat verde la ultimele două sesiuni de tranzacționare. Asociaţiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE susțin împreună că principala cauză a acestei situații este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, se precizează întru comunicat transmis în numele celor cinci asociaţii.

„ Situaţia este alarmantă. Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii. PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor”, declară Dl. Prof.Univ. Dr. Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES.

„Decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piaţă şi de a menţine un nivel al cotei mult sub necesităţile economice ale producătorilor de energie regenerabilă creează un precedent periculos al cărui efect sunt convinsă că nu a fost evaluat corespunzător”, a afirmat Dna Cătălina Dragomir, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

La rândul său, Dl. Bogdan Popa, Preşedinte Asociaţia Română pentru Microhidroenergie (ARmHE): „Pentru producătorii de energie electrica în microhidrocentrale ce beneficiază de programul de susținere cu certificate verzi, reducerea cotei obligatorii de energie regenerabilă de către ANRE ar echivala cu o nouă lovitură dată unei industrii oricum muribunde, având în vedere ca aceasta se adaugă altor lovituri sub centură date de autorităţi în ultimii doi ani. Printre acestea nu putem sa nu amintim: taxa pe stâlp aplicata fără norme de aplicare, chiriiile pe albie în extravilan la nivel de centrul Bucureştiului, taxa exorbitantă pe o apă care nu este consumată, ci doar utilizată, prin turbinare, aceasta nefiind afectată cu nimic”.

„Considerăm că pentru a-şi atinge obiectivele, recent aprobata lege 122/2015 şi pentru a putea rebalansa cu adevărat sectorul energiei regenerabile din România este imperios necesar majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea menţine o piaţă predictibilă, stabilă şi funcţională. Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibare a pieţei de energie şi se va evita adâncirea pierderilor suferite de producătorii de energie regenerabilă, în special mici producători”, a declarat şi Ciprian Glodeanu, Preşedinte Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

“ARBIO consideră că este nevoie să se crească substanțial cota anuală anunțată de ANRE, pentru a închide gaura existentă astăzi între cererea și oferta al certificatelor,” susţine Ilias Papagiorgiadis, Președinte ARBIO.

În condiţiile date, Asociaţiile din sectorul energiei regenerabile, ce reprezintă interesele producătorilor solicită, în mod imperios, în ceasul al doisprezecelea, autorităţilor responsabile să demareze un proces real de consultare care să conducă la luarea unor decizii corecte şi stabilirea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piață pentru toți participanții la piaţă. Asociatiile din sectorul regenerabilelor susțin identificarea acelui punct de echilibru pentru cotă, care să fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelasi timp să nu împingă investiţiile deja realizate in domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de Euro) spre un faliment cert.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.