Audit Curtea de Conturi: Hidroelectrica susține că a sesizat organele competente, acolo unde au existat suspiciuni și a îndeplinit măsurile dispuse

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Audit Curtea de Conturi: Hidroelectrica susține că a sesizat organele competente, acolo unde au existat suspiciuni și a îndeplinit măsurile dispuse

Din timpul auditului, acolo unde au exitat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curtea de Conturi, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare atât pe parte penală, cât și civilă, informează compania, într-un comunicat.

Față de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile Curții de Conturi a României în legătură cu societatea Hidroelectrica ca urmare a derulării misiunii de audit având ca temă  ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022, compania face următoarele precizări:

  • Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată;
  • În conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, Hidroelectrica a depus contestații, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauză.
  • Pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.
  • Facem precizarea că încă În situația în care Hidroelectrica va identifica și alte cazuri de neconformități, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcție de natura celor constatate, se va adresa autorităților competente, după caz.

Hidroelectrica își reafirmă angajamentul său ferm pentru transparență instituțională în fața cetățenilor și a autorităților, precum și deschiderea către cooperarea cu instituțiile de control ale statului român, acționând cu responsabilitate și onestitate în ceea ce privește administrarea resurselor publice și private.

Reacţia Hidroelectrica vine după ce presa a scris că, în urma unui control realizat în 2022 la Hidroelectrica, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul pe considerentul că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii.

Într-un răspuns transmis News.ro, Curtea de Conturi afirmă că departamentul de specialitate din cadrul instituţiei a efectuat, în perioada 28.02 – 07.07.2022, misiunea de audit de conformitate cu tema ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniuui public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022 , la Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (SPEEH) Hidroelectrica SA, fiind încheiat raportul de control înrergistrat la data de 7 iulie 2022.

”Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, a precizat Curtea de Conturi pentru News.ro, fără a oferi alte detalii.

Alineatul invocat prevede: ” În situaţiile în care în rapoartele de audit se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării şi informează entitatea auditată”. Instituţia a explicat că raportul nu poate fi făcut public la acest moment, întrucât se află la dosarul cauzei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *