Avertisment de la ANRE: România riscă să plătească zeci de mii de euro pe zi dacă nu se modifică legislația referitoare la piața gazelor și nu se vine cu un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă. Infringement și pe eficiență energetică

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Avertisment de la ANRE: România riscă să plătească zeci de mii de euro pe zi dacă nu se modifică legislația referitoare la piața gazelor și nu se vine cu un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă. Infringement și pe eficiență energetică
  • În iulie, Comisia Europeană a emis un aviz motivat, iar autoritățile au termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie

Autorităţile române trebuie să modifice legislația referitoare la piața gazelor naturale  și să vină cu un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă pentru ca România să scape de procedura de infringement.  În urma adoptării OUG 114/ 2018, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pe motiv că producătorii de gaze trebuie să aloce cu prioritate gazele către consumul casnic.

În iulie, Comisia Europeană a emis un aviz motivat, iar autoritățile au termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi de  zeci de mii de euro pe zi.

„OUG 114 şi OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în comisiile parlamentare, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a preţurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieşi din Parlament în urma modificării OUG 114 şi OUG 19”, a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, la  o întâlnire cu presa. În opinia sa, calendarul de dereglementare trebuie dublat de definirea consumatorului vulnerabil. Se impune să fie elaborată o metodologie de protecţie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare şi finanţare.

În Comisia de industrii din Camera Deputaţilor s-a votat, marţi, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze.

România are un dosar de infringement și pe eficiență energetică. Autoritățile române s-au angajat să modifice Legea 121 până pe 1 septembrie. Până la această dată, nu s-a pus în discuție o ordonanță simplă, motiv pentru care este de așteptat un aviz motivat din partea Comisiei Europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *