România, avertisment de la Comisia Europeană: Infringement privind performanța energetică a clădirilor și siguranța furnizării de petrol

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic România, avertisment de la Comisia Europeană: Infringement privind performanța energetică a clădirilor și siguranța furnizării de petrol

Performanța energetică a clădirilor: CE cere României și altor 12  state membre, precum și Regatului Unit să transmită strategiile lor naționale pe termen lung de renovare. Termen: 2 luni

Comisia Europeană a decis astăzi, 3 decembrie, să trimită scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, României și Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor naționale de renovare pe termen lung.

În temeiul Directivei privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligația de a transmite Comisiei strategiile lor naționale de renovare pe termen lung până la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezintă un element esențial al directivei, stabilind calea, măsurile de politică și finanțarea mobilizării necesare pentru decarbonizarea până în 2050 a parcului imobiliar existent. Acest obiectiv este important, deoarece sectorul construcțiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa și este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar.

Până în prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicită directiva. Cele 12 state membre și Marea Britanie au la dispoziție două luni pentru a-și îndeplini obligațiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Siguranța furnizării de petrol: Comisia solicită Bulgariei, Cehiei și României să respecte normele UE privind stocurile de urgență de țiței și de produse petroliere

Astăzi, 3 decembrie, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Cehiei și României, solicitându-le să ia măsuri pentru a asigura aplicarea integrală a legislației UE privind stocurile petroliere. Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicită statelor membre să mențină stocuri minime de țiței și/sau de produse petroliere echivalente cu cel puțin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele două cantități este mai mare.

Directiva trebuia să fie transpusă de statele membre în legislația lor națională până la 31 decembrie 2012. Dat fiind rolul țițeiului în gama de surse de energie a UE, puternica dependență externă a UE de aprovizionarea cu țiței și cu produse petroliere și incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere. Comisia a observat că aceste trei state membre nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directive, se specifică în comunicatul CE. Statele membre în cauză au de acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *