Avertisment RADET: Zonele de est și nord a Capitalei ar putea rămâne fără agent termic la iarnă. Nu sunt bani pentru lucrările urgente!

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Avertisment RADET: Zonele de est și nord a Capitalei ar putea rămâne fără agent termic la iarnă. Nu sunt bani pentru lucrările urgente!

Mai multe zone din Capitală riscă să rămână fără agent termic la iarnă, a susținut joi președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu.”Tragem un semnal de alarmă că există riscul ca mari părți din București să nu poată fi alimentate cu agent termic iarna aceasta. Este vorba în general despre zona de est a Capitalei, dar și despre câteva cartiere din zona de nord a Bucureștiului”, a spus Gabriel Dumitrașcu într-o conferință de presă, citat de Agerpres în ediția on-line.

Multe dintre lucrările urgente nu pot fi finalizate până la începerea sezonului de furnizare a agentului termic.”Față de planul de urgență supus atenției Primăriei Generale, un plan care în cifre însemna o alocare de vreo 10 milioane de lei pentru reparații urgente vara aceasta, am reușit să mobilizăm mai puțin de jumătate, prin urmare mai puțin de 50% dintre lucrările urgente sunt atacate acum și pot fi finalizate până la începerea sezonului de furnizare a agentului termic. Mi-e greu și cred că îi este greu oricui să garanteze că vom avea o iarnă fără avarii majore”, a menționat Dumitrașcu.

Sistemul de termoficare are o mare uzură, probleme multiple și frecvente în funcționare, lucru care se reflectă în asigurarea parametrilor optimi și a continuității furnizării agentului termic. Potrivit datelor RADET, dintre cei 996,781 de kilometri de rețea primară și 2.949,46 de kilometri de rețea secundară, aproximativ 81%, respectiv 54% au o vechime de peste 20 ani.

Potrivit lui Dumitrașcu, nefuncționarea timp de o zi a sistemului de termoficare înseamnă 28.000 de Gcal nevândute, aproximativ 1.000 de puncte termice urbane, industriale nefuncționale, 103 de școli, 76 de grădinițe și creșe, 22 de spitale, 42 de licee, 27 de unități de învățământ superior, 310 agenți economici fără căldură și apă caldă, adică aproximativ 1.200.000 de bucureșteni care vor rămâne fără energie termică, scrie Agerpres.

Conturile RADET au fost blocate din vara anului trecut. Reprezentanții sindicatelor avertizează, la rândul lor, că dacă nu se fac reparațiile urgente, se recurge la măsura de reducerea a furnizării agentului termic, urmând să rămână în funcțiune numai spitale, creșe, grădinițe, azile de bătrâni, iar închiderea agentului termic se va face începând cu Casa Poporului!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *