Avertismentul industriei electrice europene: Creșterea prețurilor la electricitate a determinat factorii de decizie să reacționeze din capriciu și să intervină în funcționarea pieței. Se denaturează piața internă de energie electrică și deraiază tranziția energetică

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Avertismentul industriei electrice europene: Creșterea prețurilor la electricitate a determinat factorii de decizie să reacționeze din capriciu și să intervină în funcționarea pieței. Se denaturează piața internă de energie electrică și deraiază tranziția energetică
  • Într-o scrisoare deschisă, Alianța pentru electrificare – ce reunește cele mai importante asociații europene  – insistă pentru renunțarea la soluțiile rapide și aplicarea de soluții pe termen lung și recomandă o serie de măsuri urgente

 Europa se confruntă cu o creștere a prețurilor la electricitate, ceea ce ridică îngrijorări și declanșează dezbateri politice pe tot continentul. Industria electrică europeană a identificat o conjuncție de fenomene care a condus la această situație și, printr-o scrisoare semnată de  Electrification Alliance, îi avertizează pe factorii de decizie politică că soluțiile pe termen lung ar trebui să prevaleze asupra soluțiilor rapide.

Din Electrification Alliance (Alianța pentru Electrificare) fac parte următoarele asociații europene care cred cu fermitate că electrificarea este viitorul sistemului energetic al Uniunii Europene: AVERE (The European Association for Electromobility), EHPA, Eurelectric, European Climate Foundation, European Copper Institute, Electrical Contractors Association, Renewables Grid Intiative, Smart Energy Europe, Solar Power Europe, Wind Europe.

Puteți vizualiza Scrisoarea transmisă de Alianță către Frans Timmermans,Executive Vice-President, European Commission; Kadri Simson, Commissioner, European Commission; Jernej Vrtovec, Minister of Infrastructure, Republic of Slovenia; Cristian-Silviu Bușoi, Chair of ITRE Committee, European Parliament –  letter signed by the Electrification Alliance.

Electrification Alliance: Ce determină această creștere a prețurilor?

Europa importă aproximativ 60% din necesitățile sale de gaze, o dependență care crește vulnerabilitatea la volatilitatea și cererea mondială a prețurilor. Această dinamică a fost văzută în această vară, în timp ce  încărcăturile de gaze naturale lichefiate din Qatar sau Statele Unite au fost direcționate departe de continentul european. Pe măsură ce activitatea economică a revenit la nivelurile pre-pandemice în prima jumătate a anului 2021, cererea de gaze a crescut. Pe fondul unei primăveri răcoroase și o vara scăzută de soare și vânt, Europa a pompat în stocurile sale de gaz mai mult decât de obicei. În prezent, cu o capacitate de 60%, vulnerabilitatea la fluctuațiile pieței externe este chiar mai mare.

Prețurile europene cu ridicata ale gazelor naturale au crescut, fiind acum de cinci ori mai mari decât în 2019. Acest lucru are un impact direct asupra facturii de energie electrică pentru consumatorii finali, întrucât țările europene se bazează încă pe gaz pentru 20% din producția lor de energie.

Prețurile carbonului au urmat, de asemenea, o tendință ascendentă, subliniind necesitatea creșterii ponderii capacităților curate și regenerabile pentru generarea de energie electrică. Presiunea semnificativă asupra prețurilor energiei cu amănuntul este declanșată și de impozitele și taxele ridicate aplicate electricității. În prezent, acestea reprezintă aproximativ 41% din factura la electricitate, o creștere de 29% în ultimul deceniu.

Soluțiile pe termen lung față de soluțiile rapide sunt o necesitate

Creșterea prețurilor la electricitate a determinat factorii de decizie naționali să reacționeze din capriciu și să intervină în funcționarea pieței. Un astfel de răspuns la volatilitatea prețurilor pe termen scurt subminează sistemul UE de comercializare a cotelor de emisie, denaturează piața internă de energie electrică și deraiază tranziția energetică.

Prețurile la electricitate sunt dinamice și sunt supuse fluctuațiilor. Cazurile de prețuri negative pe piața de energie electrică cu o zi înainte au înregistrat, de asemenea, o creștere bruscă, totalizând 1837 de ore în 2020, comparativ cu 375 de ore în 2018. Acesta este rezultatul penetrării și integrării mai mari a surselor de generare a costurilor marginale mici, precum ca regenerabile. Accelerarea desfășurării acestora este esențială pentru reducerea expunerii la prețurile oscilante ale gazului.

Prețurile la energie electrică sunt predispuse să fie reduse în continuare, pe măsură ce mai multe instalații electrice curate vin online. Costurile de capital și operaționale ale centralelor electrice regenerabile sunt semnificativ mai mici decât cele ale gazului și cărbunelui, motiv pentru care utilitățile continuă să investească.

Cu toate acestea, intervențiile pe piață, precum Decretul regal spaniol adoptat în luna septembrie, periclitează grav încrederea investitorilor și reduc vizibilitatea veniturilor pe termen lung.

Pentru a depăși această situație, Alianța pentru electrificare recomandă următoarele măsuri, dintre care unele ar putea fi luate imediat:

1. Reduceți structural impozitele și impozitele pe facturile de energie electrică

Taxele pe care consumatorii le plătesc pentru electricitate în majoritatea țărilor sunt mai mari decât taxele plătesc pentru alte forme de energie. Guvernele ar trebui să taxeze mai puțin electricitatea. Asta ar contribuie la reducerea presiunii asupra prețurilor de energie electrică pe care toți consumatorii le plătesc.

2. Implementați pe deplin dispozițiile pachetului de energie curată pentru a vă asigura flexibilitatea consum pentru toți

Prețurile ridicate la electricitate nu sunt o realitate de zi cu zi. Lipsa implementării complete a Legislația UE privind piața energiei electrice, în special în domeniul flexibilității cererii, împovărează inutil clienții care ar putea beneficia de aceste fluctuații dacă ar avea posibilitatea să adapteze consumul.

Alianța face apel la factorii de decizie din Europa să accelereze punerea în aplicare cu întârziere a dispozițiilor relevante și obligația Comisiei de a da mai multe îndrumări cu privire la acest process.

3. Accelerați tranziția energiei curate pentru a vă proteja împotriva prețurilor volatile a combustibililor fosili

Europa ar trebui să-și reducă dependența de gazul importat și expunerea la substanțe volatile prețurile globale la gaz. Acordul verde al UE și ambiția neutră din punct de vedere climatic indică în mod clar această direcție. Implementarea surselor regenerabile de energie ar trebui accelerată. Cu cât avem mai multe dintre ele, împreună cu rețele eficiente, stocarea energiei și alte forme de flexibilitate, cu atât facturile noastre de energie vor fi mai mici.

Barierele administrative existente în calea dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă în întreaga UE ar trebui să fie eliminate. Situația actuală atrage, de asemenea, atenția asupra nevoii de politoci pentru consumatorii vulnerabili din punct de vedere social.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *