Barilul de ţiţei a depăşit pragul de 80 de dolari. Urmează scumpiri la pompă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Barilul de ţiţei a depăşit pragul de 80 de dolari. Urmează scumpiri la pompă

Premieră după luna noiembrie 2014: cotaţia barilului de ţiţei Brent a depăşit, ieri, pragul de 80 de dolari, pe o piaţă tensionată de incertitudinile cu privire la situaţia din Iran şi Venezuela, informează AFP, conform Agerpres.

În luna mai 2017, barilul de ţiţei Brent era cotat la 50 de dolari, ceea ce înseamnă că în decurs de un an a înregistrat o creştere de peste 50%.

De mai multe luni cotaţia petrolului este susţinută de îngrijorările cu privire la producţia de petrol a Iranului şi Venezuelei, în condiţiile în care SUA au decis să iasă din acordul privind programul nuclear iranian şi să reintroducă sancţiunile împotriva regimului de la Teheran, scrie AFP. Producţia de petrol a Venezuelei este afectată în prezent de criza economică şi politică prin care trece această ţară. Iar alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică, şi la care actualul preşedinte Nicolas Maduro este principalul favorit, nu linişteşte pieţele.

Pe de altă parte, incertitudinile cu privire la producţia de petrol a Iranului contribuie şi ele la creşterea cotaţiilor. Grupul petrolier francez Total a anunţat că nu va mai continua un proiect demarat în Iran în luna iulie 2017 dacă nu va obţine o derogare din partea SUA, potrivit AFP.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *