BERD evaluează poiectele cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic BERD evaluează poiectele cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră

Începând cu luna ianuarie 2019, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD efectuează evaluarea economică a proiectelor cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Noua metodologie înlocuieşte metodologia anterioară, publicată în 2014, pentru evaluarea proiectelor pentru energie electrică produsă pe bază de cărbune, își informează CNR-CME membrii.

BERD a făcut publică Strategia pentru energie pentru perioada 2019 – 2023, în decembrie 2018. Potrivit acesteia Banca vizează crearea unui sector energetic care furnizează energie curată, sigură și accesibilă pentru toți. Strategia pentru perioada 2019-2023 pune accent pe creșterea investițiilor în surse regenerabile de energie, sprijinirea integrării sistemelor energetice, promovarea trecerii la surse de energie mai curate și mai reziliente și susținerea electrificării ca instrument pentru economii mai curate, în regiunile în care investește banca.

Noua strategie stabilește direcția strategică a investițiilor și a dialogului politic al BERD în sectoarele energetice ale celor 38 de economii în care funcționează pentru perioada celor cinci ani. Acesta acoperă activitățile BERD în două domenii: producerea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea de energie electrică; extracția, prelucrarea, transportul, distribuția, depozitarea și furnizarea hidrocarburilor.

În strategie se confirmă faptul că BERD nu va mai finanța: producția de cărbune pentru termoficare, producția de energie electrică pe bază de cărbune, explorările petroliere (Upstream), precum si proiectele de dezvoltare a operațiunilor petroliere, cu excepția unor cazuri excepționale, în care astfel de investiții reduc emisiile de gaze cu efect de seră. BERD va continua să susțină sectorul gazier, dacă acesta contribuie la o tranziție cu emisii reduse de carbon, care este atât sigură, cât și accesibilă.

Nandita Parshad, directorul executiv pentru energie și resurse naturale în cadrul BERD,  a declarat: “Obiectivul pe care l-am pus în centrul noii noastre strategii pentru sectorul energetic îl constituie decarbonizarea sectorului, cu eliminarea celor mai poluatori combustibili. Realizarea acestui obiectiv necesită rețele inteligente, integrate și reziliente, precum și sprijinul unor piețe competitive, integrate la nivel regional și reziliente. Rolul nostru dublu, de investitori și facilitatori ai reformării politicilor, împreună cu angajamentul nostru de a promova o dezvoltare durabilă, ne plasează într-o poziție ideală pentru a contribui la această tranziție”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *