Bilanț la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Ministrul Virgil Popescu a bifat realizările pe Energie. Vezi care sunt acestea

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Bilanț la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Ministrul Virgil Popescu a bifat realizările pe Energie. Vezi care sunt acestea

Ministrul Virgil Popescu a prezentat bilanțul de activitate, cu precădere realizările la Ministerul  Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în Guvernul PNL.

Prezentăm, în cele ce urmează, declarațiile cu privire la “componenta strategică – Energia”.

  • Pentu prima dată, au scăzut importurile de gaze naturale. Companiile românești au ajuns să exporte în afara României și să devină jucători pe piața gazelor naturale, ceea ce ne-am și propus. În energie am găsit o piață în care prețul gazului natural era scazut. Era o piață energetică nefuncțională, am găsit o piață în care gazul natural era de 104 lei/MWh. Astăzi, prețul pe bursă este între 61-65 lei/MWh, pe timp de iarnă. Am anunțat că liberalizarea prețului la gaze naturale va scădea prețul.
  • Ne-am propus în Programul de guvernare deblocarea investițiilor în Marea Neagră și da, o vom face. Pentru acest lucru a fost nevoie de abrogarea OUG 114 – am făcut acest lucru, de modificarea Legii Offshore – am făcut parțial acest lucru: am ridicat obligativitatea de vânzare pe piața centralizată a jumătate din producția offshore și am introdus gaz release. Dacă este nevoie, aștept după 6 decembrie un Parlament care să modifice Legea Offshore astfel încât să fie un câștig pentru România și pentru investitori.
  • Romgaz negociază 50% din pachetul deținut de Exxon. Am spus că dacă americanii de la Exxon doresc să iasă din acest protect, Romgaz este interesat să achiziționeze întregul program le care Exxon îl deține în Marea Neagră. Romgaz este o companie puternică, care poate împreună cu Petrom să exploateze în condiții de egalitate gazele din Marea Neagră.
  • Am pornit procesul de restructurare la CE Oltenia, este vorba despre un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei și în momentul de față notificăm la Comisia Europeană Planul de restructurare.
  • CE Hunedoara este în reorganizare în urma aplicării OUG 60 se vor desprinde două companii : una care să aibă cele 4 mine și complexul și centrala de la Paroșeni, iar Mintia va fi data autorităților locale. După acest lucru, aceste două companii pot deveni viabile pot să urmeze investiții din fondul de modernizare pentru trecerea pe gaz. La Paroșeni se poate face inclusiv o microhidrocentrală, la Mintia se poate trece pe gaz.
  • Fondul de Modernizare, valoare de circa 6 miliarde de euro și valoarea lui crește funcție de certificatele de CO2. Prin acest fond se vor face investițiile în sistemul energetic național -70% din acest fond se va duce în investiții de reglementare în Capacități de stocare, rețele, reabilitare sau construcția de rețele de transport și distribuție -30% pot merge și pentru producția energetică pe bază de gaze naturale.Pe lângă exercițiul multianual de 30 miliarde în total, pe lângă Planul National de Reziliența avem un alt vechicul financiar : acest fond de modernizare care poate asigura finanțarea investițiilor din energie.
  • Unitățile 3 și 4 reprezintă unul din cele mai importante proiecte strategice pe care România le are. După cum știți am fost în SUA, am participat la acel acord interguvernamental cu guvernul SUA astfel încât intr-un consorțiu cu SUA, Canada  și Franța să realizăm unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Mai mult, SUA s-au angajat cu privire la sustinerea financiara a acestor 3 proiecte. Vorbim despre un memorandum semnat intre Guvern si US Exim pentru 7 miliarde de dolari, linii de finantare in domeniul energiei nucleare, gazelor naturale si proiectelor de infrastructura si implicarea Fondului de investitii al SUA in acest proiect. Sunt convins ca in perioada imediat urmatoare vom vedea si aprobarea Comisiei Europene, in asa fel incat acest acord interguvernamental sa poata fi semnat si sa dam drumul la treaba pentru ca este nevoie de energie nucleara in Romania.

Se pot spune foarte multe lucruri despre energie, a declarat ministrul Virgil Popescu, prezentând proiectele Romgaz și Hidroelectrica.

  • Proiectul Romgaz, proiecte clasice de producere a energiei electrice pe baza de gaz; are si un proiect pilot unic in Europa. Un proiect drag mie, care se va face in judetul meu, pe locul termocentralei de la Halanga, in faliment indus de guvernarile pesediste, dar acolo vom pune in loc o unitate de producere a energiei electrice pe gaz natural de 150 MW, o unitate de producere a energiei solare de 50 MW si o unitate de producere hidrogen. Acesta este un model nou de producere a energiei electrice in Drobera Turnu Severin care poate fi un model replicat in toata tara.
  • Hidroelectrica are foarte multe proiecte si vrea sa construiasca primul parc eolian offshore la Marea Neagra.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *