Blocul energetic nr.7 pe lignit de la S.E. Ișalnița, modernizat cu 25 milioane lei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Blocul energetic nr.7 pe lignit de la S.E. Ișalnița, modernizat cu 25 milioane lei

Blocul energetic nr.7 pe lignit de la S.E. Ișalnița a fost reabilitat și modernizat. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afectuat o vizită de lucru la Sucursala Electrocentrale Ișalnița, pentru vizualizarea investiției,  ce este cuprinsă în Planul Național de Investiții – PNI.

Lucrările efectuate, a căror valoare este de cca 25 milioane de lei, au ca rezultat reducerea consumurilor de energie electrică și de combustibil, reducerea adaosului de hidrocarburi, a costurilor de operare și mentenanță (garantie 10 ani fără lucrări de mentenanță), precum și creșterea siguranței în exploatare și a duratei de viață a instalației. Lucrările au inclus și modernizarea circuitului de evacuare a zgurii din cazanele blocului energetic.

„Această investiţie, puţin peste 25 de milioane de lei, în şase luni, se recuperează prin reducerea consumului atât la gaz, cât şi la cărbune; asta înseamnă că avem consumuri mai mici, putem să avem cheltuieli mai mici, avem şi emisii de CO2 mai mici, automat, toate certificatele – practic, le reducem cam la jumătate. Toate costurile cu certificatele se reduc la un an de zile cam cu un milion de euro. (…) Vorbim de o investiţie aprobată undeva în luna februarie şi declanşată în primăvară, o investiţie scurtă, pe şase luni de zile, dar cu o eficienţă foarte mare, atât economică, dar şi din punct de vedere al stabilităţii şi echilibrării sistemului energetic. (…) Nivelul de recuperare a energiei termice – care înainte de a face această investiţie era aruncată, practic, aveam şi costuri să scăpăm de această problemă a zgurei de la prima ardere -, această recuperare ne dă posibilitatea să aducem o eficienţă mai mare în modul de funcţionare al cazanelor”, a declarat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

Tehnologia aplicata permite eliminarea pierderilor de caldura prin arderea completa a carbunelui si preluarea, in procesul de ardere din cazan, a caldurii degajate de produsele solide ale arderii evacuate in focar, ceea ce determina imbunatatirea randamentului cazanului si reducerea consumului de combustibil: consum de gaz natural cu cca 13 mil mc/an mai putin, consum de carbune cu cca 200000 t /an mai putin si, implicit, reducerea proportionala a emisiilor de CO2.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *