Bogdan Badea, cu îngrijorare către ANRE: Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă? Vom contesta Ordinul Autorității prin toate mijloacele posibile, ne vom adresa Comisiei Europene

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Bogdan Badea, cu îngrijorare către ANRE: Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă? Vom contesta Ordinul Autorității prin toate mijloacele posibile, ne vom adresa Comisiei Europene

Suntem pregătiți pentru listare. Nu mai este oportun să dăm dividende suplimentare. Vrem să creștem sănătos într-o piață concurențială

Bogda Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica

Hidroelectrica riscă să reintre în insolvență. Semnalul este dat de Președintele Directoratului, Bogdan Badea, care s-a arătat îngrijorat de soarta companiei pe care o conduce. „Privesc cu îngrijorare proiectul de ordin ANRE aflat în dezbatere publică. Sunt extrem de îngrijorat că, potrivit acestuia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să suporte tot consumul reglementat de la 1 ianuarie. Întreb dacă se vrea să ajungem în situaţia în care Hidroelectrica să reintre în insolvenţă prin supracontractare prin reglementare? Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă? Unul dintre principalele motive privind intrarea în insolvenţă a fost supracontractarea şi nu pot să nu-mi amintesc de trecut, nu pot să nu fac o paralelă între ce s-a întâmplat atunci şi acum”, a declarat Badea, la Conferința organizată de Focus Energetic.

Acesta a anunțat că va contesta acest ordin prin toate mijloacele posibile, dacă este cazul (“nu vom găsi înțelegere în România”) se va adresa Comisiei Europene.

Bogdan Badea s-a referit la un proiect de ordin al ANRE, potrivit căruia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2020, să acopere întregul consum de electricitate al populaţiei. În această situaţie, Hidroelectrica va fi nevoită să cumpere energie din piaţa concurenţială, pentru a o livra, mai ieftin, pe piaţa reglementată, situație ce poate duce la insolvență.

Îmi este foarte greu să explic acţionarilor de ce Hidroelectrica a fost obligată să suporte o pierdere de 189 de milioane de lei până în acest moment, diferenţa dintre preţul din piaţa concurenţială şi cel reglementat şi de ce subvenţionăm alte companii, a adăugat șeful Hidroelectrica.

„Colac peste pupăză, constatăm că Apele Române s-a gândit să crească preţul pentru utilizarea apei cu 23%, chestiune care nu va afecta doar Hidroelectrica, ci şi pe ceilalţi producători. Pentru Hidroelectrica, cheltuielile cu apa vor creşte de la 334 milioane la 410 milioane. Deci, pe de o parte, suntem reglementaţi să vindem la preţ mic, iar, pe de altă parte, ne sunt majorate costurile”, a atras atenţia Bogdan Badea.

Referitor la cererea Fondului Proprietatea în ce privește acordarea de dividende suplimentare, Președintele Directoratului Hidroelectrica a precizat: “Suntem pregătiți pentru listare. Nu mai este oportun să dăm dividende suplimentare. Vrem să creștem sănătos într-o piață concurențială”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *