Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței: Trebuie să pregătim pașii următori, să ieșim din mecanismul de plafonare. Sunt necesare discuții care să poate duce spre un mecanism voluntar

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței: Trebuie să pregătim pașii următori, să ieșim din mecanismul de plafonare. Sunt necesare discuții care să poate duce spre un mecanism voluntar
  • Invitație la dialog! AFEER organizează, pe 19 martie, Conferința anuală cu tema „Pregătiri pentru o piață de energie competitivă”

“În domeniul energetic este cea mai masivă intervenție a statului, prin măsurile de limitare a impactului creșterii prețurilor la consumatorii casnici. A fost criza cea mai puternică. Între timp, prețurile la energie și gaze și-au revenit în bună măsură la normal, chiar sub nivelul la care au fost plafonate. În cursul acestui an trebuie să pregătim pașii următori să ieșim din mecanismul de plafonare și, mai ales, să gândim ce facem după. Este responsabilitatea Guvernului, ANRE și Consiliului Concurenței”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, la conferința de prezentare a activității autorității de concurență pe anul 2023.

Întrebat de InvesTenergy dacă au avut loc discuții pe această temă,  Chirițoiu  a spus că nu au fost discuții cu Consiliul Concurenței. Poate la nivelul Guvernului, ANRE!

În opinia președintelui Consiliului Concurenței, “Guvernul trebuie să se întrebe dacă mai merită cheltuiți bani publici dacă prețurile la energie au scăzut. Datoria noastră, a Consiliului Concurenței, este să fim în dialog cu Guvernul, să sprijinim să redimensioneze intervenția, să nu mai fie excesivă. Sunt necesare discuții în lunile următoare, care să poate duce spre un mecanism voluntar, așa cum a spus premierul României. Să fie sprijiniți în continuare consumatorii vulnerabili”.

Chirițoiu a mai spus că sunt disfuncționalități în piață care au permis anumite comportamente și a insistat pentru respectarea contractelor de ambele părți. “Comisia Europeană recomandă contracte de furnizare pe termen lung pentru consumatorii casnici, care să asigure predictibilitate. Noi avem contracte pe câteva luni. Propunerea este ca furnizorii să facă mai multe oferte, dar să fie obligați să vină cu o ofertă standard pentru consumatorii casnici”.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER organizează, în data de 19 Martie 2024, cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Anuale, cu tema „Pregătiri pentru o piață de energie competitivă”.

Evenimentul își propune să adune alături de membrii AFEER, reprezentanți ai instituțiilor cheie din domeniul energetic, printre care Ministerul Energiei, Parlamentul României, Consiliul Concurenței, ANRE, asociații și companii active in sectorul energetic, jurnaliști, într-un dialog constructiv pe tema implementării și consolidării unei piețe de energie competitive.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *