Bosch acționează acum! Va fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2020. Investește în energie regenerabilă; peste un miliard de euro pentru eficiență energetică

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe Bosch acționează acum! Va fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2020. Investește în energie regenerabilă; peste un miliard de euro pentru eficiență energetică

Incepând cu anul viitor, Bosch va ajunge la neutralitate din punct de vedere climatic. Cele peste 400 de locații din toată lumea și centrele de inginerie, producție și administrative nu vor mai lăsa o amprentă de carbon.

Această inițiativă va transforma Bosch în prima companie industrială care atinge acest obiectiv ambițios într-o perioadă de puțin peste un an.

„Considerăm aceste măsuri privind clima ca fiind responsabilitatea noastră și credem că trebuie să acționăm acum”, spune Dr. Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

În încercarea de a atinge rapid obiectivul de neutralitate în materie de emisii de carbon, Bosch va achiziționa o cantitate mai mare de energie electrică ecologică în viitorul apropiat și va asigura compensarea pentru emisiile de CO2 ce nu pot fi evitate. Până în anul 2030, compania va spori treptat ponderea energiei regenerabile în energia pe care o generează și achiziționează și va investi un miliard de euro pentru a spori eficiența energetică a centrelor sale, anunta compania.

Acțiuni rapide pentru a atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon

În prezent, Bosch emite în jur de 3,3 milioane de tone metrice de carbon pe an. Compania a redus deja emisiile de carbon cu aproape 35 de procente, încă din 2007. „Nu începem de la zero. Ne-am depășit în mod constant obiectivele în materie de reducere relativă a emisiilor de carbon. Acum a sosit momentul pentru obiectivele absolute. Intrăm pe ultima sută de metri”, spune Denner, sublinind ca Bosh se va axa pe sursele de energie sustenabilă și regenerabilă

Începând cu anul 2020, Bosch va compensa pentru emisiile de carbon reziduale și inevitabile, în principal prin achiziționarea energiei electrice ecologice de la centralele existente și prin participarea la programele de compensare a emisiilor de carbon. Compania investește în proiecte de mediu, certificate conform unor standarde riguroase, menite să sprijine dezvoltarea socială și ecologică. Compensarea emisiilor de carbon va fi eșalonată până în 2030, iar Bosch va accelera investițiile în energie regenerabilă în acest scop. De asemenea, compania intenționează să extindă sistemele fotovoltaice deținute de companie, cum ar fi cele existente în locațiile din Nashik și Bidadi, din India. Compania se așteaptă să atingă o creștere înzecită a capacității energetice prin această inițiativă.

În plus, Bosch va semna contracte pe termen lung cu furnizori exclusivi, cu ferme eoliene și solare noi din întreaga lume, care pot funcționa apoi în mod profitabil chiar și fără subvenții guvernamentale.

Un miliard de euro – și soluții conectate – pentru o eficiență energetică sporită

Eficiența energetică îmbunătățită este un instrument puternic pentru atingerea neutralității în materie de emisii de carbon. Bosch va investi un miliard de euro în eficiența energetică a uzinelor și clădirilor sale, în următorii zece ani. „Dorim să reducem consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon în termeni absoluți și nu doar în relație cu crearea de valoare”, declară Denner.

Până în 2030, compania intenționează să economisească energie suplimentară în valoare de aproximativ 1,7 terawatt ora pe an. Aceasta reprezintă mai mult de o cincime din consumul său anual actual și este comparabilă cu cantitatea de energie electrică consumată de gospodăriile private din Köln.

Bosch urmează cu rigurozitate practicile de management de mediu de ani de zile. Doar în 2018, compania a realizat aproximativ 500 de proiecte de eficiență energetică, reducând consumul de energie cu aproape 1,5 procente. Producția conectată a devenit, de asemenea, un factor-cheie de eficiență. Bosch a implementat deja o platformă energetică proprie, o parte a portofoliului de soluții ale Industriei 4.0, în peste 30 de fabrici din întreaga lume. Această platformă este o soluție software bazată pe cloud, care poate urmări și controla consumul de energie al fiecărui utilaj.

Inițiativa pentru combaterea schimbărilor climatice aduce beneficii sociale și economice

Până în 2030, compania va înregistra costuri suplimentare de un miliard de euro pentru achiziția de energie electrică ecologică, implicarea în programe de compensare a emisiilor de carbon și de procurare a energiei regenerabile.

În aceeași perioadă, Bosch va investi un miliard de euro pentru a spori eficiența energetică internă. Această creștere a eficienței energetice va ajuta Bosch să economisească aproximativ un miliard de euro, reducând astfel cheltuielile societății cu privire la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon de la aproximativ două miliarde la un miliard de euro până în 2030.

„Inițiativa privind neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon este fezabilă și, dacă este urmată cu hotărârea necesară, poate fi atinsă rapid. Investițiile noastre nu sunt benefice doar pentru Bosch, ci și pentru omenire, în general”, declară Denner.

Fabrica Feuerbach – eficientă energetic

Feuerbach, Germania este sediul celei mai vechi locații Bosch la nivel mondial. Înființată în 1909, și-a modernizat în mod constant și sistematic facilitățile pentru a contribui la eficiența energetică globală a companiei. Cu sesiuni de formare profesională în „Energieerlebniswelt” (lumea experienței energetice), echipa locală se concentrează pe monitorizarea energiei și pe creșterea gradului de conștientizare în cadrul forței de muncă. Fabrica a urmărit cu mult succes recuperarea căldurii, automatizarea încăperilor, gestionarea opririi utilajelor și proiectele de renovare a secțiilor. Cerințele sale energetice sunt în scădere cu mai mult de 50 de procente față de 2007; emisiile sale de carbon – în raport cu crearea de valoare – au scăzut cu 47 de procente.

Procesarea datelor pentru a conserva energie la Homburg

Locația Bosch de la Homburg, din landul german Saarland, se apropie tot mai mult de viziunea unei fabrici eficiente din punct de vedere energetic și auto-didactă. A scutit mediul de aproximativ 5.000 de tone de dioxid de carbon în ultimii doi ani și mai mult de 23.000 de tone începând din 2007. Această abordare corelează transparența maximă cu inovația tehnică. O platformă de gestionare a energiei dezvoltată de Bosch utilizează datele utilajelor colectate de la 10.000 de puncte de măsurare. Angajații pot monitoriza, controla și optimiza consumul de energie al fiecărui utilaj în parte. Soluțiile tehnice includ ventilarea secțiilor de producție conform solicitărilor, utilizarea căldurii reziduale din diverse procese de prelucrare și gestionarea inteligentă a consumului de energie al utilajelor.

Acoperișuri verzi, sisteme fotovoltaice și neutralitate în materie de emisii de carbon la locația din Renningen

Locația Bosch de la Renningen a fost neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon începând cu ianuarie 2019. Compensările pentru emisiile de carbon asigură compensarea în totalitate a amprentei de carbon aferentă gazelor naturale arse în sistemul său de încălzire. Locaţia achiziționează energie electrică ecologică pentru a-și acoperi necesarul energetic. Iar cele 460 de module fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor generează energie electrică pentru propriul uz al campusului. Pentru a ajuta la controlul temperaturii în interiorul clădirilor, acoperișurile din campusul de cercetare sunt acoperite cu verdeață; o cisternă subterană de 3.600 m3 colectează apa de ploaie care se scurge prin acoperişul fabricii, pentru a fi utilizată în turnurile de răcire ale sistemului de aer condiționat. Acoperișurile verzi constituie, de asemenea, un izolant împotriva luminii directe a soarelui și acumulării excesive de căldură pe acoperiș. Această combinație reduce cantitatea de energie necesară sistemului de aer condiționat din clădiri cu 20-30 de procente. Locația deține, de asemenea, o stație de tratare a apei care permite ca Bosch să economisească aproximativ 20.000 m³ de apă potabilă pe an.

Energiile regenerabile – sursa principală de putere pentru locația Bosch din Mexic

Mexic și-a reformat politica energetică. Reforma energetică implementată menționează că țara trebuie să genereze 35 de procente din energia electrică din combustibili nefosili, până în 2024. Beneficiind de multe ore de soare pe an și de regiuni cu un înalt potențial energetic eolian, profilul geografic și clima din Mexic pot sprijini cu siguranță acest obiectiv, oferind o bază solidă pentru schimbare, alături de sprijinul acordat de guvern și întreprinderi. Bosch face parte din această mișcare și a stabilit deja un standard înalt: energia provenită exclusiv de la ferma eoliană Dominica din statul San Luis Potosí acoperă peste 80 de procente din necesarul energetic al tuturor locațiilor Bosch din Mexic. Bosch Mexic a reușit să scadă emisiile de CO2 cu o cantitate de 56.000 de tone metrice în 2018 prin trecerea la energii predominant regenerabile.

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.  În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *